Annons:

Vägprojektet skjuts fram med två år – utformningen kritiseras:

Trafikverket har flyttat fram projektet med att bygga en gång- och cykelväg mellan Främsteby och Vena till 2023. Det var en fråga som ledde till diskussion på måndagens fullmäktigemöte. Foto: Ossian Mathiasson

Vägprojektet skjuts fram med två år – utformningen kritiseras: "En halvmesyr"

Det dröjer innan trafiksäkerheten förbättras på vägen mellan Främsteby och Vena. Det beskedet gav kommunalrådet Lars Rosander (C) under måndagens fullmäktigemöte. 
– Situationen är inte unik utan vi ser tyvärr återkommande nedprioriteringar av den statliga närvaron i vårt län, säger Rosander.

Annons:

Vänsterpartisten Lennart Beijer har engagerat sig i frågan om säkerheten på vägen mellan Främsteby och Vena och har i en interpellation till kommunalrådet Lars Rosander ställt sig frågande till varför Trafikverket har skjutit fram vägprojektet från hösten 2021 till hösten 2023 och undrat vad kommunen tänker göra för att tidigarelägga detta viktiga projekt. Tanken är att det ska byggas en gång- och cykelväg.

I samband med måndagens digitala fullmäktigesammanträde svarade Rosander på hur kommunen har agerat i och med förseningen av åtgärder för en förbättrad trafiksäkerhet på vägen.

– Det är ett gammalt önskemål då trafiksituationen inte är bra. Det är en smal väg med mycket trafik. Det finns ingen annan väg om man ska åka åt det ena eller det andra hållet, säger Lars Rosander och fortsätter: 

– Kommunen har agerat genom att från första början lägga sin budget med kommunal finansiering av gång- och cykeldelen redan 2020, ett år före Trafikverkets ursprungliga tidplan, i samband med budgetprocessen 2019. Sedan är det Trafikverket som har ansvar för vägen och måste göra sina åtgärder för att få till en trafiksäker väg. Dessvärre har det skjutits upp hela tiden utifrån den ursprungliga tidsplanen. De har bytt projektledare och flyttat fram sin budget och tidsplan i åtgärder. Nu är det 2023 som gäller för ombyggnationen. ÖSK har bevakat frågorna men har ingen möjlighet att styra Trafikverket även att påtryckningar görs för att det ska tidigareläggas.

"Ska inte godkänna framflyttningen"

Rosander anser att situationen inte är unik och ser återkommande nedprioriteringar av den statliga närvaron i Kalmar län. 

– Vi får signaler om att regionala tjänster i Kalmar inte tillsätts eller centraliseras när personal hos Trafikverket slutar. Det både minskar kunskapen om det regionala vägnätet men även dialogmöjligheten för våra invånare och tjänstemän samt politiker. I detta fall har man inte prioriterat projektet. Vi har bevakning på Trafikverket via ÖSK. Vi kan trycka på ännu mer men det är så situationen ser ut, säger Rosander.  

Interpellanten Lennart Beijer begärde därefter ordet och tycker att Hultsfreds kommun borde agera mer i frågan. 

– Jag har förstått att kommunen har gjort sitt yttersta i denna fråga. Man måste konstatera att Vena har utvecklats med mycket barn som går i skolan. Man kan inte vänta av att alla barn ska försvinna och slippa göra denna åtgärd. Jag tycker inte att kommunen ska godkänna framflyttning till 2023. Varje år tidigare skulle naturligtvis vara en stor fördel och kännas bra för folket i Vena. Vi kan trycka på igen, säger Lennart Beijer. 

"Ser lösningen som en halvmesyr"

Pär Edgren (M), bosatt i Tälleryd strax utanför Vena, riktade i sin kommentar kritik mot den föreslagna lösningen. 

– Förslaget till lösning kommer inte bli bra för varken de oskyddade trafikanterna eller de som framför fordon. Jag ser lösningen som en halvmesyr. Ingen kommer bli nöjd. Jag tror inte att föräldrar kommer våga skicka iväg sina barn till skolan mellan Främsteby och Vena om föreslagen lösning blir verklighet. Jag hoppas att vi kan ta fram en annan lösning. Det är att lägga pengar på något som blir helt fel, säger Pär Edgren.

Lars Rosander tar med sig synpunkterna från både Beijer och Edgren i kommande samtal med ÖSK.

– Vi får se hur vi kan påverka Trafikverket. Jag tar till mig det som Pär säger så vi ska ta en dialog med ÖSK. Jag själv har inte hört så mycket negativt om själva utformningen.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt