Conny Daag (M) blev för flera år sedan kontaktansvarig för flera äldreboenden och fick i samband med verksamhetsråden höra att en buss till Hultsfreds kommuns särskilda boenden var eftertraktat. Fullmäktigeledamoten lämnade i november 2014 in en motion i frågan.
– När jag skrev motionen fanns inga pengar men kommunen hade möjlighet att lösa ut medlen i sociala samfonden, cirka 415 000 kronor. Det räcker till att leasa en buss i tre år som ska nyttjas för utflykter och kortare resor för de som bor på Hultsfreds kommuns särskilda boenden, säger Conny Daag (M).
Ombord på niomannabussen, som levererades på måndagen, finns plats för två rullstolar och den är utrustad med en rejäl ramp för att få in både rullstolar och rullatorer.
– Alla äldreboenden i kommunen ska samsas om bussen och har kommit överens om ett schema som förhoppningsvis slår väl ut. Jag hoppas att de tycker att det är så bra att de köper in en buss efter leasingsperioden, säger Conny Daag.
"Något som vi har saknat och behövt länge"
Sandra Frejd, enhetschef på Klockaregården i Vena och dagverksamheten Slättgården i Hultsfred, är glad över äldreomsorgen får tillgång får tillgång till en buss för utflykter.
– Höstmarknaden på ALV står högt i kurs så det har vi börjat planera för. Med tanke på att det är rätt många boende så har vi räknat ut hur många som bor på respektive boende. Varje dag kommer den vara bokad. Jag tror att vi kommer få den att rulla i princip varje dag, säger Sandra Frejd.
Undersköterskan Emmeli Isaksson berättar att tanken på egen buss väcktes när äldreomsorgen började jobba mer salutogent och rörde sig mer utanför det särskilda boendet.
– Det är viktigt att de äldre får känna sig spontana också. Det är något som vi verkligen har saknat och behövt länge. Tidigare fick man låna hemtjänstbilar eller hyra Framstegsbussen, vilket gjorde oss ganska begränsade, säger Emmeli Isaksson och fortsätter:
– De äldre känner att de vill komma ut och vi i personalen märker att de lever upp när de får komma ut. Det är något som de pratar om långt efteråt också.
"Väntar bara på bensinkorten"
Anna-Karin Avemarker, enhetschef på Knektagårdens korttidsenhet i Hultsfred, var en av tre chefer som fick en instruktion i hur bussen fungerar på måndagsförmiddagen.
– Vi fick lära oss hur vi spänner fast rullstolar och tar bort säten. Det är något som vi ska förmedla vidare till personalen. Vi står i startgroparna och väntar bara på bensinkorten innan vi drar igång. Var och en som har använt bussen har ett ansvar för att hålla den iordning. Vi har hyrt garageplats för bussen vintertid med tanke på att det blir svårt att borta av all snö på ett smidigt sätt, säger Anna-Karin Avemarker.
Hon är precis som sina kollegor mycket nöjd med lösningen då alla särskilda boenden i kommunen har tillgång till bussen.
– Kommunen är stor så vi får se hur vi löser det på ett praktiskt sätt men det kommer vi lösa. På det här sättet är det möjligt att träffa personer från andra äldreboenden och det går lika bra att åka spontant till stan för att fika och handla, säger Anna-Karin Avemarker.