Annons:

Tomma platser på särskilt boende: ”Försiktiga med att flytta in”

Det finns en viss försiktighet med att flytta in på särskilt boende trots att man har fått plats. Foto: MostPhotos

Tomma platser på särskilt boende: ”Försiktiga med att flytta in”

Socialförvaltningen i Hultsfreds kommun noterar att det finns en del tomma platser på särskilt boende trots att berörd person har fått plats. 
– Det finns en förklaring. Vi i verksamheten behöver ha mer tid och möjlighet så man flyttar in i en fräsch lägenhet, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

I samband med socialnämndens senaste sammanträde informerade ordförande Per-Inge Pettersson (C) och vice ordförande Jonny Bengtsson (S) om att det har uppstått en del tomma platser på särskilt boende i Hultsfreds kommun till följd av coronapandemin. 

– Vi har sett att det har varit lite försiktigt med att flytta in på särskilt boende även när man har fått en plats. Det har tagit lite längre tid, det har funnits en viss oro kring det för att det ska ske på ett säkert sätt. Jag tror att vi kommer få kämpa rätt så mycket inom omsorgen och sjukvården, som har sina rötter i covid-19, säger Per-Inge Pettersson. 

"Det har sin förklaring"

Jonny Bengtsson berättar att det har uppstått en kösituation. 

– Vi har en kö till särskilt boende där man kanske inte vill flytta in på grund av covid-19. När tryggheten kommer tillbaka efter alla vaccinationer så kommer man naturligtvis att fylla på de platser som i dag står tomma, säger Jonny Bengtsson. 

Per-Inge Pettersson ger en förklarande bild av hur läget är på kommunens särskilda boenden. 

– De platser som i dag står tomma på särskilt boende har sin förklaring i att personalen är så noggrann när det skiftas boende och innan någon ny flyttar in. Det har lett till att vi har tomma platser på särskilt boende. Enligt Ann-Gret (Sillén, socialchefen) så tar den enskilde chansen att flytta in på särskilt boende i god omfattning men vi i verksamheten behöver ha mer tid och möjlighet så man flyttar in i en fräsch lägenhet. Vi har en ganska hög siffra på äldre som har beslut och vill komma till särskilt boende men som inte har flyttat in. Det är för att vi bereder oss själva lite mer tid i samband med flytten. 

Så många väntar på plats

När ärendet var uppe på arbetsutskottets senaste sammanträde fick Pettersson och Bengtsson rapporter om att det är 15 personer som väntar på plats. 

– De som inte kan vänta bor på korttidsboende. Det är 15 som står i kö och jag tror att vi har sju eller åtta tomma lägenheter just nu, säger Bengtsson. 

Pettersson berättar att ingen äldre har väntat längre än tre månader på att bli erbjuden plats på särskilt boende. 

– Man har av olika anledningar väntat med att flytta in, det kan vara att man vill komma till ett specifikt boende. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt