Annons:

Patient skadade sig efter fall ur säng på äldreboende – kommunen får kritik

En person på ett äldreboende i Hultsfreds kommun skadade foten efter att ha ramlat ur sängen. Nu slår IVO fast att sänggrindar borde ha satts upp i ett tidigare skede. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Patient skadade sig efter fall ur säng på äldreboende – kommunen får kritik

En patient på ett särskilt boende i Hultsfreds kommun föll ur sin säng och åsamkades en fotfraktur. IVO riktar kritik mot Hultsfreds kommun för att de inte vidtog åtgärder med att sätta upp en sänggrind i ett tidigare skede. 

Annons:

Det var i november förra året som händelsen inträffade på ett särskilt boende i Hultsfreds kommun då en patient på äldreboendet ramlade ur sin säng och skadade foten. Nästan en vecka efter fallet visade det sig att patienten hade fått en fraktur på foten. 

Hultsfreds kommun upprättade en lex Sarah-anmälan och en anhörig till patienten vände sig med en anmälan till inspektionen för vård och omsorg (IVO). 

Riktar kritik mot kommunen

IVO skriver att vårdgivaren har brustit i planeringen av patientens vård och behandling, vilket medfört en fraktur på foten. Anhöriga har upprepade gånger pekat på behovet av sänggrindar och patienten ramlade under tiden ur sängen vid flera tillfällen. Det slutade med att patienten skadade foten.  

Personalen har, enligt IVO, inte genomfört en riskbedömning trots att patienten hade fallit ur sängen vid flera tillfällen och inte vidtagit förebyggande åtgärder i tid för att minska risken för nya fall. 

IVO påpekar att kommunens regelverk tillåter användning av sänggrindar men det kände inte verksamheten till. I detta fall borde sänggrindar ha använts som en säkerhetsåtgärd för patienten men IVO poängterar att det inte får användas som begränsningsåtgärd utan att patienten ger sitt godkännande. 

"Inte klockrent att skapa hinder"

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) hävdar att IVO-kravet på sänggrindar är känsligt. 

– Att skapa hinder för den enskilde är inte klockrent så jag är lite förvånad över att IVO är så tydliga denna gång. De vet om att det finns två sidor av myntet med att begränsa friheten för den enskilde. Det är en väldigt svår avvägning för omsorgspersonalen som kan bli anklagade för att man begränsar den enskildes möjligheter i omsorgen. Man bör vara försiktig med olika typer av hinder. Grunden är att vi inte ska ha hinder som berövar den enskildes rörelsefrihet, säger Per-Inge Pettersson. 

IVO har inte funnit brister vad gäller personalens medicinska handläggning när patienten försämrades i sitt hälsotillstånd.

Ärendet avslutas av IVO men det kan bli aktuellt med en uppföljning med anledning av vilka åtgärder som vårdgivaren har genomfört med anledning av den identifierade bristen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt