Annons:

DE VILL BYTA INRIKTNING PÅ HVB-HEMMET – FÅR AVSLAG

Inriktningen på HVB-hemmet Aspeland får inte göras om av Hultsfredsföretaget Eleva AB. IVO avslår deras ansökan. Foto: Ossian Mathiasson

DE VILL BYTA INRIKTNING PÅ HVB-HEMMET – FÅR AVSLAG

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslår en ansökan från Hultsfredsföretaget Eleva AB om att få göra om HVB-hemmet på Gränsgatan i Hultsfred.
– Då får man ändra på det, det är inte svårare än så, säger Petra Lindell, biträdande verksamhetschef på Eleva AB.

Annons:

Eleva AB har ansökt om tillstånd att bedriva enskild verksamhet i form HVB-hem (HVB Aspeland) som vänder sig till sex pojkar eller unga män i åldern 13 till 17 år med missbruksproblematik. 

Nu har företaget fått ett tungt besked. 

IVO avslår ansökan Eleva AB:s ansökan och bedömer att verksamheten inte har förutsättningar att uppfylla kraven på god kvalité. Skälen är att innehållet begränsar den enskildes självbestämmanderätt och integritet då verksamheten utför drogtester. I övrigt uppfyller företaget alla kriterier för ett tillstånd. 

– Branschen med ensamkommande barn är förbi och med att det inte är lika stor inströmning längre. Vi vill ha ett nytt tillstånd för att satsa på en annan målgrupp. Det konstiga är att vi inte har fått någon information om detta, säger Petra Lindell. 

Hur ställer ni er till IVO:s avslag?

– Då får man ändra på det, det är inte svårare än så, säger Lindell.. 

Vad är det för typ av boende som ni vill skapa?

– Det handlar inte om missbruksproblematik i den bemärkelsen utan det kan vara att en ungdom har börjat komma in på den banan. Det är inte ett pågående missbruk på så vis, vi vill snappa upp det innan det går för långt. Företaget har varit igång i fem år och både jag och Eva (Kessén) kommer från behandlingsvärlden så vi har mycket erfarenhet och vet var förfrågningarna kommer ifrån. Just den här målgruppen är ett bekymmer.

Lokalen på Gränsgatan har varit igenbommad sedan juni förra året på grund av en fuktskada men som nu är åtgärdad. 

– Det har tagit nästan ett år så allt har legat på is egentligen. Det har varit en långsam procedur och nu håller vi på med försäkringsbolaget.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt