Annons:

HYRESHÖJNINGEN FÖR NÄSTA ÅR ÄR KLAR – KOM ÖVERENS LOKALT

Hultsfreds Bostäder och Hyresgästföreningen har kommit överens om att hyrorna höjs med tre procent vid årsskiftet. Foto: Ossian Mathiasson

HYRESHÖJNINGEN FÖR NÄSTA ÅR ÄR KLAR – KOM ÖVERENS LOKALT

Hyresgästföreningen och Hultsfreds bostäder har för första gången på många år kommit överens om hyrorna för nästa år lokalt. Hyrorna höjs med tre procent vid årsskiftet och parterna möttes halvvägs. 

Annons:

När förhandlingarna inleddes uppgav Hultsfreds bostäder att de egentligen hade ett behov av att höja hyran med 75 kronor per kvadratmeter och år, yrkandet som lades fram för Hyresgästföreningen var dock på 47 kronor per kvadratmeter och år.

Den överenskommelse som nu är undertecknad, en höjning på 28,30 kronor per kvadratmeter och år, innebär att exempelvis en lägenhet på 63 kvadratmeter får månadshyran höjd med 149 kronor. 

”Även om de hade prutat lite med sig själva redan innan förhandlingen så var det ett väldigt högt krav de lade fram, det var alldeles för högt. Den höjning som vi nu förhandlat fram ska räcka till ökade kostnader på grund av höjda taxor och högre kostnader för underhåll”, säger Per Olsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande. 

"På tok för många outhyrda lägenheter"

Procentsatsen räknas på bolagets totala hyresintäkter, vilket betyder att det rör sig om tre procent i detta fall. 

– Tar man tre procent i Linköping så är det fruktansvärt mycket pengar medan tre procent i Hultsfred är mycket mindre pengar. Därför vi har skrivit att det är kronor per kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär tre procent. Det är inte säkert att det blir tre procent på varje enskild människas hyra. Hultsfreds Bostäders totala hyresintäkter är en ökning med tre procent. För den enskilde är det 28,30kronor per kvadratmeter och år, förtydligare Per Olsson i en kommentar till DH.

De höjda hyrorna leder till att det kommunala bostadsbolaget kan öka sina totala hyresintäkter med ungefär 3,2 miljoner kronor.

”Samtidigt vill vi från Hyresgästföreningen påminna om att Hultsfreds bostäder har på tok för många outhyrda lägenheter. Dessa tomma bostäder har ett hyresvärde om 9,9 miljoner kronor och den summan ska inte hyresgästerna behöva betala, där måste istället ägaren ta sitt ansvar. Detta problem finns kvar även efter att de nu pågående och planerade rivningarna är borträknade", säger Per Olsson i pressmeddelandet. 

Just nu pågår rivningar i Stålhagen och ytterligare rivningar väntar i Virserum, på så sätt försvinner 160 lägenheter. Efter detta finns de flesta av AB Hultsfreds bostäder tomma lägenheter i bolagets bestånd i Virserum och Mörlunda.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt