Annons:

Förskolebygget i Hultsfred har dragit ut på tiden – inflyttningen skjuts fram

Emma Roos Simonsson, verksamhetschef för förskolan i Hultsfred, berättar att byggnationen av den nya förskolan i Hultsfred är försenad. Foto: Ossian Mathiasson

Förskolebygget i Hultsfred har dragit ut på tiden – inflyttningen skjuts fram

Byggnationen av den nya förskolan i Hultsfred har tagit längre tid än väntat. Istället för att vara klart för inflyttning efter årsskiftet är det nu några månader in på nästa år som gäller. 

Annons:

Den nya förskola i Hultsfred är Hultsfreds kommuns största investering någonsin och befinner sig i prisklassen 100 miljoner kronor. 

Huvudentreprenören Serneke angav i samband med första spadtaget att de ska vara klara med byggnationen i slutet av 2021 så förskoleverksamheten kan starta i början av 2022. 

Nu kommer information om att bygget av den nya förskolan är försenat, en nyhet som P4 Kalmar var först med att rapportera om. Nu blir inflyttningen först till sportlovet eller påsklovet. 

– Vi i verksamheten har haft vetskap om förseningen ganska länge och vi har inget klart datum på när vi kan flytta in. Man håller på med slutbesiktningar och det som avgör när vi kan flytta in är vad slutbesiktningarna leder till. Det vi jobbar mot är att vi antingen kommer flytta in i anslutning till sportlovet vecka 8–9 eller påsklovet vecka 15, säger Emma Roos Simonsson, verksamhetschef för förskolorna i Hultsfreds kommun. 

"Majoriteten vill följa med"

Personal och barn från två förskolor i Hultsfred, Oredans förskola och Stålhagens förskola, har fått erbjudande om att börja på den nya förskolan som har tilldelats namnet Växthuset.

– Både barn och personal har fått önska aktivt om man vill följa med till Växthuset eller inte. Vi rektorer har jobbat aktivt med lärarnas önskemål. Utifrån barnets perspektiv är det vårdnadshavarens ansvar att påtala eller önska annan plats. Oredan och Stålhagen avvecklas i anslutning till att vi flyttar in på Växthuset. 

Vill alla elever och pedagoger på de två förskolorna följa med till Växthuset?

– Majoriteten vill absolut följa med. Det är en liten andel, framför allt bland personalen, som har talat om att de har valt annat alternativ och några barn har önskat att de vill flytta till annan enhet. Vi har försökt tillgodose deras önskemål och alla verkar nöjda.

Flytten kommer genomföras i samband med sportlovet eller påsklovet som det ser ut för stunden. 

– Anledningen till att vi lägger flytten i anslutning till ett lov beror på att det ska vara genomförbart ute i verksamheten. Vi behöver ha verksamheten igång samtidigt som flytten pågår. Vi vet att vi har lite färre barn i verksamheten i samband med ett lov.

Full beläggning vid öppningen

Det är flera olika orsaker som har lett till att bygget är försenat och ska vara klart en bit in på det nya året. 

– Det har till exempel funnits en smittspridning på arbetsplatsen som gjorde att bygget försenades med en vecka. Det har också uppstått saker vid olika typer av besiktningar under byggprocessen där man har fått gå in och göra förändringar utifrån ritningarna och det har gjort att det har tagit längre tid. Man har fått förändra en del arbete som man har gjort, då är det material som ska beställas på nytt. Innan det är på plats å har det tagit några veckor. 

Det är cirka 200 barn som ska flytta in på den nya förskolan. 

– När vi öppnar så har vi stort sett full beläggning. Det är ungefär 180 barn som flyttar in från de två verksamheterna plus några nyinskrivningar i och med öppninngen. Vi är nästan uppe i 200 barn som det förväntades att vi skulle ha. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt