Annons:

  • Efterlängtad byggstart för ovanligt stort projekt: ”Skapar hopp om framtiden

    Flera politiker höll tal när första spadtaget togs för den nya förskolan i Hultsfred. Här ger Pär Edgren, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, sin syn på projektet. Foto: Ossian Mathiasson

  • Efterlängtad byggstart för ovanligt stort projekt: ”Skapar hopp om framtiden

    Emma Roos Simonsson.

  • Efterlängtad byggstart för ovanligt stort projekt: ”Skapar hopp om framtiden

    Lars Rosander och Tommy Rälg.

Efterlängtad byggstart för ovanligt stort projekt: ”Skapar hopp om framtiden"

Startskottet har gått för byggnationen av Hultsfreds nya förskola Växthuset. Hållbar utveckling blir en central del genom byggnaden och verksamheten. 
– Vi bygger förskolan i ett hållbarhetsperspektiv och med en profession runt hållbarhet och utveckling med barnen, säger Emma Roos Simonsson, verksamhetschef för förskolan i Hultsfreds kommun.

Annons:

Förskolan Växthuset i området Ekeberg planeras öppna i början av 2022. Företaget Serneke vann upphandlingen och har ett späckat år framför sig med att färdigställa en 2 700 kvadratmeter stor förskola med plats för runt 190 barn. 

Både politiker och tjänstemän från Hultsfreds kommun, Serneke och barn från Oredans förskola tog det första ceremoniella spadtaget på onsdagsförmiddagen. 

"Skapar hopp om framtiden"

Emma Roos Simonsson, nybliven verksamhetschef för förskolan i Hultsfreds kommun, lyfter fram hållbar utveckling som en viktig aspekt genom både byggnaden och verksamheten. 

– Det har varit en lång resa från att vi fick veta att det ska bli en ny förskola i kommunen till där vi står här. Vi vill att det ska bli en förskola som bryter mark och skapar hopp om framtiden, inte bara för barnen utan även för pedagoger och samhället i stort. Barnen ska redan som små få lära sig hur vi ska ta hand om vårt samhälle och vår jord för att den ska hålla och räcka till alla, säger Emma Roos Simonsson. 

Tanken är att både inomhus- och utomhusmiljön ska smälta samman på ett naturligt sätt med olika satsningar, bland annat odlingar.  

– Just namnet Växthuset har flera betydelser inom förskolan i Hultsfred. Det har varit en lång process och för ungefär tre år sedan, när de första ritningarna kom, så blev vi i projektgruppen inkopplade för att fundera på hur vi ville ha det. Det har gått fram och tillbaka och vi har bollat olika idéer, säger hon och fortsätter:

– På den här förskolan är tanken att alla ska få växa. Man ska få växa som barn, från det lilla barnet som ettåring till att man ska vara färdig för att gå vidare till skolan. Det är en stor byggnad som vi ska bygga och den ska byggas med känsla av det lilla. Man kommer till det lilla men ju äldre man blir och ju mer utmaningar man behöver så får man växa in i den stora byggnaden. 

Färdig förskola i början av 2022

Hon ser med stor förväntan fram emot att Växthuset ska stå klart om lite mer än ett år.

– Det är med stor glädje vi står här och vi får äntligen bygga den här förskolan som vi har jobbat med så länge. Det ska vara en trygg förskola för barn och pedagoger. I början av 2022 ska vi få öppna förskolan som vi så länge har längtat efter. 

Flera personer höll tal innan spadarna sattes i jorden och blev startskottet för nybyggnationen. En av talarna var kommunalrådet Lars Rosander (C). 

– Vi fick göra ett omtag efter den första tilldelningen som överklagades. I april annonserades projektet ut på nytt och vi fick in hela nio anbud. Det är vi inte direkt vana vid, vi får max två-tre anbud så det känns riktigt fantastiskt. Serneke var det mest fördelaktiga anbudet och vi fick med en solcellsanläggning i priset så det håller sig inom budget. Det är ett bra betyg till organisationen som har kunnat planera på ett bra och vettigt sätt. Vi har väntat länge på denna dag och det är kul att ta första spadtaget, säger Lars Roander. 

"Positivt att se byggkranar överallt"

Projektets totalbudget är 100 miljoner kronor och anbudssumman landade på drygt 63 miljoner kronor. Att det byggs på flera ställen i Hultsfreds kommun tog oppositionsrådet Tomas Söreling fasta på. 

– Det är positivt att se byggkranar lite överallt, både i Hultsfred och Målilla, och när vi gör dessa satsningar så har vi varit helt överens mellan partierna. Det är inte så länge sedan vi tog första spadtaget vid grundsärskolan i Målilla. Vi bygger för framtiden och för barnen, säger Tomas Söreling (S). 

Åke Nilsson (KD), ordförande i Hultsfreds Bostäder och förste vice ordförande i kommunstyrelsen, konstaterade att det är Hultsfreds kommuns största investering någonsin. 

– Jag hoppas att ni kommer bygga på ett sätt som gör det enkelt för oss i Hultsfreds Bostäder att förvalta det. Vi har förvaltningen för alla kommunens fastigheter förutom äldreboendena. Det är ett stort projekt och det ska bli jätteintressant att följa arbetet under det kommande året, säger Åke Nilsson (KD). 

"En stor dag"

Pär Edgren (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, gick igenom bakgrunden till den historiska satsningen och gladde sig åt att arbetet kommit igång. 

– Det är en stor dag och det är inte varje dag som vi tar första spadtaget, säger Pär Edgren (M).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt