Annons:

Pandemirelaterad åtgärd slopas – slut på ”fria” inkomster för studenter

CSN väljer att återinföra fribeloppet så studenter som har tjänat extrapengar utan maxgräns under pandemin får hålla koll på sina extrainkomster efter nyår. Foto: MostPhotos

Pandemirelaterad åtgärd slopas – slut på ”fria” inkomster för studenter

CSN har fattat beslut om att återinföra fribeloppet i januari. Det handlar om inkomsttaket för hur mycket man som student får tjäna innan det blir avdrag på studiemedlen. 

Annons:

Fribeloppet har varit slopat tillfälligt för studerande med studiemedel under coronapandemin. Nu kommer CSN med beskedet att fribeloppet återinförs. 

Fribeloppet innebär att studerande som har studiemedel kan ha inkomster upp till ett visst belopp innan det blir avdrag på studiemedlen. Om man överstiger det angivna beloppet minskar både studiebidraget och studielånet. 

"Risk att fler får minskat studiemedel"

CSN:s färska undersökning visar att var fjärde student inte har koll på fribeloppets betydelse och funktion och endast 63 procent uppger att de känner till vad det innebär. Det riskerar med andra ord att bli en dyrköpt läxa för de studenter som har studiemedel plus inkomster som överstiger fribeloppet. 

”Det finns en risk att fler får minskat studiemedel eller ännu värre blir återbetalningsskyldiga. Vi vill naturligtvis inte att det ska hända. Därför informerar vi nu studenterna om att fribeloppet är tillbaka, säger Charlotta Hansen, som jobbar med att minska felaktiga utbetalningar på CSN, i ett pressmeddelande. 

Så mycket får man som student tjäna

Många studenter hör av sig till CSN och frågar hur mycket de får jobba samtidigt som de pluggar. Studerar man en normaltermin på 20 veckor får man max tjäna 93 561 kronor per halvår, vilket är cirka 15 500 kronor per månad. 

Den som tjänar över fribeloppet får i första hand studiebidraget och studielånet neddraget. Om man har fått för mycket utbetalt blir man återbetalningsskyldig med 30 dagar på sig att betala tillbaka summan som man inte har rätt till. 

Inkomster från lägenhetsförsäljning och aktieförsäljning räknas till exempel in i fribeloppet och sju av tio känner inte till det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt