Annons:

Fribeloppet återinförs för landets studenter – håll koll på din lön

Nu återinförs fribeloppet som tillfälligt slopades under pandemin. Landets studenter uppmanas hålla koll på vad som gäller för att slippa dyrköpta läxor. Foto: CSN

Fribeloppet återinförs för landets studenter – håll koll på din lön

CSN har återinfört fribeloppet. Det gör att det återigen finns en gräns för hur mycket landets studenter får tjäna och ändå få lön och bidrag från CSN. 

Annons:

Fribeloppet är tillbaka sedan den 1 juli och det handlar om gränsen för hur mycket inkomster man får ha utan att studiemedlet påverkas. Fribeloppet återinförs efter att ha varit slopat i två år till följd av coronapandemin. 

Drygt hälften av landets studenter jobbar samtidigt som de studerar och faktum är att en fjärdedel inte vet vad fribeloppet är. 

Så mycket får du tjäna

Totalt får man som heltidsstudent tjäna 107 600 kronor under höstterminen för att få maximalt studiemedel. Det blir i snitt 17 933 kronor i månaden från juli till december. 

”Nu är fribeloppet tillbaka och det är viktigt att hålla koll, annars kan det bli en dyrköpt läxa. Tänk på att sommarjobbet också räknas in i höstens fribelopp om du får lönen utbetald i juli och framåt”, säger Sophia Beyer Rankila, tillförordnad pressekreterare på CSN, i ett pressmeddelande.

Den som meddelar CSN att man tjänat för mycket får sitt studiemedel neddraget och CSN kontroller alltid inkomsten i efterhand. Om en student får för mycket utbetalt blir den återbetalningsskyldig och får då 30 dagar på sig att betala tillbaka hela den summa som hen inte hade rätt till. Den som fått felaktigt utbetalt studiemedel kan också få problem att få studiemedel i framtiden och i värsta fall bli polisanmäld för bidragsbrott.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt