Annons:

Förening fick brev från Konungen – vill stötta deras arbete: ”Hade inte mäktat med det själva”

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik har fått 110 000 kronor från Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur. Pengarna ska användas till att klä om sitsar och ryggar i en av rälsbussarna från 1950-talet. Det är steg två, 2020 fick föreningen 60 000 kronor till att ta fram tyg i sitt originalutförande. Foto: Privat

Förening fick brev från Konungen – vill stötta deras arbete: ”Hade inte mäktat med det själva”

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik har beviljats 110 000 kronor ur Kungafonden.
– Fantastiskt roligt att vårt kulturarbete värdesätts på det här fina sättet, säger föreningens Dennis Blomfeldt.

Annons:

Det är i stentuff konkurrens smalspårsföreningen fått det här fina och hedrande bidraget från Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur. Inte mindre än 303 ansökningar kom in 2021, men bara 193 fick dela på de åtta miljoner som fördelades i december.

Pengarna ska gå till att klä om sitsar och ryggar i en av föreningens rälsbussar från 1950-talet. Med tiden har tyget kommit att bli sprött och trasigt.

Tyg i originalutförande

Det trasiga tyget i rälsbussen ska bytas ut mot ett som vävts, helt efter originalet.

– Förra året fick vi också ett välkommet bidrag från fonden. Då låg det på 60 000 kronor som vi använde, ihop med eget kapital, till att låta en väverifirma i Sverige väva tyg efter originalet, berättar Dennis Blomfeldt, som är märkbart tacksam för gåvorna. 

Hur välkommen skulle du säga att den här gåvan är?

– Väldigt. Vi hade aldrig mäktat med att göra den här upprustningen. Alla bidragstagare skjuter ju till eget kapital också, men det här är inget vi hade lyckats med, med vår ekonomi, utan det är tack vare Konungens bidrag det kan bli av.

Jätteäcklig plastmatta

Så nu står det ett par rullar tyg hos föreningen och bara väntar på att arbetet ska komma igång med att klä om rälsbussens 44 platser.

– När vi ändå byter tyget ska vi också måla om metallställningarna. Och samtidigt som vi har dem ute ska vi passa på att lägga in en ny matta, även den enligt originalet. Det var en linoleummatta från början, nu ligger det en jätteäcklig plastmatta där som i princip ser ut som något man har i köket. 

Vilken sträcka kommer den här rälsbussen trafikera, när den är klar?

– Den kommer vara stationerad i Virserum och i första hand användas i den trafiken som utgår från Virserum och söder ut mot Åseda. Det ska bli så otroligt roligt när den är klar. Det är fantastiskt roligt att vi fått det förtroendet, att Konungen ville vara med även i steg två. Det är som sagt hård konkurrens om pengarna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt