Annons:

Inga tågresor på smalspårssträcka i sommar: ”Vill inte utmana ödet

Det blir inga tågresor mellan Virserum och Åseda i sommar. Foto: Olaf Lindström/MostPhotos

Inga tågresor på smalspårssträcka i sommar: ”Vill inte utmana ödet"

Med anledning av covid-19 blir det inga nostalgitåg mellan Virserum och Åseda i sommar. 
– Med läget som råder så kan vi inte trycka in massa människor i en rälsbuss. Det känns oansvarigt, säger Dennis Blomfeldt från Smalspårsföreningen.

Annons:

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik bedömer att det inte går att bedriva nostalgitågstrafik mellan Virserum och Åseda med hänvisning till den rådande utvecklingen och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. 

– Vi kan inte göra det på ett säkert sätt. Vi brukar ha en restaurangvagn med kafferep med sju sorters kakor på tåget. Resenärerna brukar umgås rätt och populariteten är stor, så pass stor att folk får gå i olika sittningar för att hinna fika. Vi kan inte bedriva trafiken på ett ansvarsfullt sätt, säger Dennis Blomfeldt och fortsätter:

– Vi vill inte utmana ödet. Man ska inte riskera att bli coronasmittad för att man har åkt tåg på Smalspåret som ska vara en trevlig nostalgitripp. Det ska inte riskera något. 

En senarelagd säsong kan vara aktuellt, enligt Dennis Blomfeldt. 

– Om läget ändras kan det bli en eftersäsong på sensommaren. Vi har till exempel ett hösttåg i oktober, säger Blomfeldt. 

Ökat intresse för dressincykling

Blomfeldt berättar det finns ett ökat intresse för att cykla dressin och vistas ute i naturen. 

– Vi ser ett ökat intresse för dressincykling. Vi har särskilda rutiner för att skapa säkerhet. Man är ute i friska luften, cyklar med någon som man känner och är aldrig nära någon annan, säger Blomfeldt. 

Tågtrafiken på sträckan mellan Hultsfred och Västervik bedrivs av Tjustbygdens Järnvägsförening och trafiken är inställd under våren 2020. 

”Vi kommer därmed inte köra någon trafik för allmänheten under våren. Istället kommer vi arbeta vidare med underhåll på bland annat bana och fordon under våren för att stå väl rustade inför sommartrafiken som vi hoppas på att kunna köra som planerat med start 16 juni”, skriver Tjustbygdens Järnvägsförening på sin hemsida. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt