Annons:

Station har återställts till sitt ursprungliga skick – kan bli byggnadsminne

Flaten station mellan Målilla och Virserum är nyrestaurerad och Smalspårsföreningen har lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om att få stationsområdet byggnadsminnesförklarat. Foto: Olaf Lindström/Pressbild

Station har återställts till sitt ursprungliga skick – kan bli byggnadsminne

Smalspårsföreningen har lagt ner oändligt många timmar på att restaurera byggnaderna vid stationshuset i Flathult mellan Målilla och Virserum. Nu vill föreningen att Flaten station blir ett byggnadsminne.

Annons:

Föreningen Smalspåret Växjö-Västervik köpte stationshuset och intilliggande mark i Flathult för mer än tre år sedan. När dödsboet efter den förra ägaren skulle säljas fattade Smalspårsföreningen ett snabbt beslut om att köpa, säkra allt och stoppa förfallet som hade pågått i flera års tid. 

Under de tre senaste åren har föreningen lagt ner massa tid och pengar på att höja standarden på stationshuset och övriga byggnader utmed Smalspåret.

Stationen kan bli byggnadsminne

Föreningen har dessutom lämnat in en ansökan till Länsstyrelsen om att få stationshuset byggnadsminnesförklarat, vilket innebär att byggnaderna och tomten säkras för framtiden. 

– Hela järnvägssträckan från Virserum, via Hultsfred, till Jenny strax utanför Västervik är byggnadsminne, likaså Virserums stationsmiljö med stationshus och godsmagasin. Man åtnjuter ett visst skydd, en viss status och ett visst ansvar i form av att man inte får göra vad man vill och att man behöver söka tillstånd från Länsstyrelsen, säger Dennis Blomfeldt från Smalspårsföreningen och fortsätter:

– Sedan vi köpte Flaten station för tre år sedan har vi tänkt att området, som ligger intill Smalspåret, är anslutet till byggnadsminnet. Vi vill att området runt stationen med stationshus, godsmagasin och uthus blir byggnadsminne. 

Hur ser du på chansen att stationen blir byggnadsminne?

– Jag vill inte spekulera i sannolikheten men vi hoppas i alla fall att Länsstyrelsen ska kunna administrera det och förklara järnvägsstationen som byggnadsminne. De ska utreda saken och fatta ett beslut. 

Tid och pengar på restaurering

Föreningens medlemmar har sedan köpet 2017 lagt ner mycket tid och pengar på att återställa stationen till sitt ursprungliga skick. 

– Vi har lagt mycket pengar men vi har också lagt oerhört mycket tid. Det är så många hundra timmar så vi är nog uppe i tusentals timmar. Bara den exteriöra målningen la vi 300 timmar på, sedan har vi gjort massa annat också.

Hela stationsområdet, både interiört och exteriört, har fått en stort ansiktslyft. 

– Grusplanen var igenväxt så vi har med en grävmaskin tagit bort grässvålen och lagt dit nytt grus. Vi har avverkat många stora träd och fräst stubbar. Vi har återställt väntsalen till ursprunget, monterat tillbaka väntsalsdörr, byggt nytt skärmtak som var nedsågat med motorsåg, målat om stationshuset i ursprungsfärgerna och återmonterat biljettlucka och postfack. 

Nyöppning i höst

Föreningen är klara med restaureringen och planerar för en nyöppning i höst under förutsättning att coronapandemin har lugnat ner sig ordentligt.

– Vi är så pass klara med allting att vi har vågat sätta ett datum för nyinvigning av stationshuset i höst. Det blir den 12 september. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt