Annons:

Hårda krav på vaccinpass: Så här är Susan Andersens erfarenheter

Susan Andersen är positiv till vaccinpass och hoppas Sverige ska ta ett bredare grepp. Under en semesterresa till Danmark fick hon bra inblick i hur det fungerar där. ”Man kom snabbt in i det, det blev en rutin att alltid ha det framme när man skulle in någonstans”. Foto: Privat

Hårda krav på vaccinpass: Så här är Susan Andersens erfarenheter

Under en semesterresa till Danmark fick Susan Andersen från Hultsfred stora erfarenheter av att visa vaccinpass.
Hon hoppas kraven blir hårdare i Sverige och är positiv till att regeringen nu gett grönt ljus för vaccinationbevis på krogar och i affärer.

Annons:

Det var i onsdags som regeringen beslutade att vaccinpass ska kunna användas som smittskyddsåtgärd där risken för trängsel och smittspridning är särskilt stor. Som exempel ges serveringsställen, handelsplatser liksom platser för fritids- och kulturverksamheter.

Det betyder att det nu är upp till Folkhälsomyndigheten att besluta om eventuella krav.

Hårdare krav på pass

När Susan Andersen och hennes döttrar besökte släkten i Danmark i somras möttes de av en betydligt strängare syn på det här med vaccinpass. I september slopades kravet, men infördes på nytt i december, när smittspridningen ökade kraftigt.

– Redan när vi kom av broarna, och skulle äta på en restaurang, möttes vi direkt i dörren av en dekal och när vi gick in fick vi visa vårt vaccinpass, som jag både laddat ner digitalt och dragit ut på papper, i de fall det var dålig täckning.

– Så det märktes direkt att kravet på vaccinpass var mycket mer utbrett där än i Sverige, fortsätter Susan. De som inte kunde visa pass fick gå där ifrån. Det gällde alla, både de som bor i landet och turister. Däremot, om man av sjukdomsskäl inte kunnat vaccinera sig, då hade man ett sådant intyg att visa upp.

Även på arbetsplatser och skolor

Kravet på vaccinpass gällde inte bara på matställen och fik utan även på exempelvis gym, biografer, simhallar och konserter. Ja, till och med på vissa arbetsplatser har kravet införts och på vuxenskolor.

– Man vande sig snabbt, att alltid ha vaccinpasset redo när man skulle in någonstans, säger Susan Andersson.

Hur tycker du att det fungerade?

– Första gången kändes det lite sådär. Man tänkte om de trodde att vi ”drog med oss covid-19”. Men sedan hade man det uppe, det blev en rutin när man skulle in någonstans. Man kom in i det fort.

Välkomnar regeringens beslut

Susan Andersen tillhör dem som välkomnar regeringens beslut, att Folkhälsomyndigheten nu getts möjligheten att införa krav på vaccinpass inom flera verksamheter där risken för smittspridning är stor.

– Ja, jag tycker verkligen det är jättebra. Jag önskar det hade införts tidigare, och att det skulle ställas högre krav än man gör i Sverige idag.

Varför är du av den åsikten?

– Dels för att det ställer hårdare krav på de personer som inte vill vaccinera sig om det blir begränsningar i samhället. Men, det skapar också en större trygghet om man vet att på de ställen man besöker – där är alla vaccinerade. Jag tänker också att det är en arbetsmiljöfråga, anställda på de här platserna utsätts inte för så stor smittorisk. Och den största vinningen är att vi inte belastar våra sjukhus och de sköra i samhället.

– Så jag önskar att Sverige ska ta ett bredare grepp för att vi överhuvudtaget ska komma ur pandemin någon gång.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt