Annons:

Johan från Gullringen demonstrerade i Stockholm – jämför vaccinpass med judarnas situation

Johan från Gullringen demonstrerade mot vaccinpass i Stockholm. Bilden är en genrebild. Foto: TT

Johan från Gullringen demonstrerade i Stockholm – jämför vaccinpass med judarnas situation

Johan Tildemyr och hans fru demonstrerade i lördags tillsammans med tusentals andra i Stockholm mot covidpass. Han drar det så långt att han jämför med hur judarna behandlades på 30-talet.
– Judarna stängdes ute från samhället, säger han.

Annons:

I lördags arrangerade Frihetsrörelsen en jättestor demonstration mot vaccinpass i Stockholm. Uppgifterna om hur många som deltog har varierat, men enligt rörelsen själva hade drygt 18 000 människor anmält sig för att delta i manifestationen mot covidpass. 

Enligt flera nyhetsmedier lockade demonstrationen, som inleddes vid Norrmalmstorg i Stockholm, ett tusental personer. Johan Tildemyr från Gullringen var där tillsammans med sin fru. Han uppskattar att det var åtminstone 20 000 människor där för att visa sitt stöd för ett samhälle utan vaccinpass.

– Man har ju hört och sett allt från 1 000 till 40 000. Jag stod nere på torget och 20 000 skulle jag tro att det var. Polis på plats sa att det var närmare 40 000 personer och det var väldigt mycket folk. Det var som när ishockeykillarna kommer hem efter att ha tagit guld, säger Johan Tildemyr.

Var det många från våra trakter?

– Vi stötte nog på ett 20-tal från Vimmerby, Hultsfred, Gamleby och Västervik. Det finns ju många samlingsgrupper och det var nog ännu mer folk från våra orter. Det var många busslaster från olika delar av Sverige.

Varför deltog ni i demonstrationen?

– Vi deltog mest för att visa att man ska få leva i ett öppet samhälle som inte är nedstängt. Vi är emot vaccinpassen och tycker inte att de ska finnas. Jag har vänner som tvingats ta sprutan för att kunna vidareutbilda sig inom jobbet. Han ville inte ens ta sprutan, säger han och fortsätter:

– Jag är inte emot sprutan i sig, utan jag är emot ett vi och dom-samhälle. Det är ju ett nedstängt samhälle för vissa när inte alla får gå på fotboll eller så, säger Johan Tildemyr och berättar att det var den första demonstrationen gällande covidpass som de deltog på.

Liknar det vid judarnas situation

Johan Tildemyr säger att han respekterar alla som tar vaccinet.

– Det är upp till var och en, tänker jag. Jag respekterar alla som tar sprutan och det får man överväga själv. Det är det här passet jag är emot. Vi har sett länder runtomkring som börjat släppa på restriktioner och vad händer i juni när vaccinpassen går ut? Måste de människorna ta en spruta till då? Att ta vaccinet är ju inte obligatoriskt, utan en förmaning om att det är bra att man tar det. 

På sociala medier skrev Johan Tildemyr efter demonstrationen att de som är för vaccinpass "behandlar oss ovaccinerade precis som judarna blev behandlade under andra världskriget innan de blev omhändertagna och skickades vidare". 

– Det jag menar är att innan de fördes till gaskamrarna så stängdes de ute från samhället. Det var bara en liknelse för att man som jude inte fick komma in på vissa ställen. Nu ser vi ju i vissa länder att de som inte tagit båda sprutorna får böta eller inte komma in i affärer och så vidare. Det skapar ett vi mot dem. Det tycker jag är tråkigt.

I Sverige handlar väl vaccinpassen så här långt om större evenemang och är till för att skydda människor från svår sjukdom eller död?

– Vi får hoppas att det stannar där och inte går vidare.

Judarna utsattes för ett folkmord under andra världskriget. Tycker du att det är en rimlig liknelse att göra?

– Man ska inte stirra sig blind på ett folkmord, det är inte det jag menar. Det jag menar är att man måste gå tillbaka i historien. Var du jude fick du inte komma in på grund av den nedstängningen mot judarna. Det har inget med folkmordet att göra. Tittar man tillbaka i historieböckerna eller Anne Franks dagbok så var simhallar, affärer och biografer nedstängda för judar. Man fick vara ute, men man fick inte komma in. Det kanske var en liknelse som var lite för snabb, för många verkar inte förstå det. Min jämförelse handlar inte om att de gasades ihjäl, utan själva utfrysningen från samhället.

Judarna blev behandlade så för att de var just judar. I det här fallet är väl regeringen och myndighetens avsikt att skydda människor från svår sjukdom och död?

– Är du vaccinerad?

Ja, jag är vaccinerad. 

– Och ändå sjuk i covid?

Ja, precis. Men jag har inte varit i närheten av sjukhusvård.

– Om det skulle skydda mot sjukdom, varför drabbar det personer som tagit sprutan? Det är en fråga man kan ställa sig. Det är självklart att man får vaccinera sig för mig, men det vi är emot är själva passen.

Varför tror du att de här passen har kommit till?

– Från början var det nog en rädsla för smittspridningen och för att man skulle stoppa den, men med facit i hand har det inte gjort någon skillnad. Vi har sett partiledare med tre sprutor som smittat andra partiledare med tre sprutor. När man gör vaccin så ska en mur byggas upp. Här har det gått så snabbt att det blev ett fårstängsel istället för en mur. Smittan tog sig igenom fårstängslet, även om det inte var tanken från början. Jag är inte emot vaccin och självklart behöver vissa vaccin, men nu smittas ju alla lika mycket i alla fall.

"Var massa kärlek"

Johan Tildemyr tyckte att demonstrationen i Stockholm genomsyrades av kärlek.

– Det var jättemycket folk, massa kärlek och allt gick jättebra. Det var flera olika grupper som gjorde det och alla gick för en och samma sak. 

Hur ser du på att exempelvis Nordiska Motståndsrörelsen var där och att Säpo hade varnat för det inför?

– De var där för att demonstrera för samma sak, så då spelar det ingen roll. Socialdemokrater, moderater, sverigedemokrater och alla möjliga kan gå i ett första maj-tåg. Då gör man det för att det är arbetarnas dag. Många är för sin frihet och för möjligheten att kunna röra sig fritt och det var därför man gick.

Tror du inte att nazister och andra kan använda det här som ett svepskäl för att nå ut med sitt budskap och sitt förakt för myndigheter och regeringen?

– Det fanns inga sådana flaggor eller skyltar som jag såg utan de gick med i tåget för att visa att de var emot vaccinpass. Det var inte så att de utmärkte sig med slagord eller något sådant. Allt gick lugnt och städat till. Det hade varit en sak om de haft banderoller, men det enda man såg var skyltar mot vaccinpass. Både vaccinerade och ovaccinerade som är emot själva passen gick med.

Vad tror du kommer hända nu?

– Jag tror att det kommer fortsätta demonstreras mot vaccinpass, men förhoppningsvis ebbar smittan ut och samhället kan öppnas mer och mer. Om det ebbar ut och det släpps på restriktioner som i andra länder, vad ska du då med ett pass till? Vi får se vad som händer.

Polisen har uttalat att demonstrationen gick lugnt till.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt