Annons:

Staffan Sylvan är ställföreträdande smittskyddsläkare.

Bara hälften av de smittade syns: "Då har jag ingen koll på läget"

Dubbelt så många har smittats de senaste veckorna jämfört med vad regionen redovisat. Det tyder på att omikronvarianten sprider sig i rekordhög fart i länet.
– Det är ett problem om siffrorna som når mig är felaktiga. Då har jag ingen koll på läget, säger ställföreträdande smittskyddsläkare

Annons:

Ett stort antal fall har flugit under radarn i Kalmar län de senaste veckorna. Under vecka 52 rapporterade regionen, i sin statistik som är offentlig för allmänheten, 764 nya fall. Den verkliga siffran av inrapporterade fall var 1 037. 

Vecka 1 rapporterades 893 fall – när det i själva verket var 1 936 fall. 

– Det är en fördubbling och det här är väldigt olyckligt, att siffrorna som kommer ut från regionen inte stämmer med verkligheten. Vi har tagit kontakt med vår dataenhet och de har bestämt sig för att ta ut datan på ett annat sätt. Det ska göra att man inte blir så beroende av smittspårningens inmatning, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Staffan Sylvan. 

Från slutet av den här veckan kommer siffrorna som presenteras i regionens statistik vara mer överensstämmande med verkligheten, enligt smittskyddsläkaren. 

– Man har klarat av att sköta den här administrativa biten och kontakta de som smittats genom vår smittspårningsenhet. Problemet är den administrativa inmatningen som gradvid förvärrats de senaste veckorna i och med den snabba och kraftfulla smittspridningen med omikron.

Vad är faran med att det blir så här?

– Det är ett problem, inte bara för smittskyddsläkaren som har ett lagligt uppdrag att övervaka läget, utan också att siffrorna som når mig är felaktiga. Då har jag ingen koll på läget. Den här siffran är utgångspunkten för åtgärder och det kan påverka vilka åtgärder man vidtar. Men i det här fallet har både vi och Folkhälsomyndigheten noterat en uppgång här, säger Staffan Sylvan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt