Annons:

Lars-Erik Rönnlund tjänar nu en bra bit över 100 000 kronor i månaden. Foto: Ossian Mathiasson

Här är Rönnlunds lön 2021 – fick drygt tre procent i ökning

Höjd lön med drygt tre procent. Det fick kommunchefen Lars-Erik Rönnlund 2021. Han tjänar nu 106 270 kronor per månad.
– Vi får otroligt mycket resultat av det, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

2020 passerade Lars-Erik Rönnlund, som tillhör lönetoppen bland länets kommundirektörer, 100 000 kronor i månadslön. Han gick då från 99 900 kronor i månaden till 103 100 kronor.

Under 2021 tjänade han 106 270 kronor per månad. Då avser 90 500 kronor tjänsten som kommunchef och 15 770 kronor rollen som vd i Hultsfreds Kommunala Industri AB, HKIAB. 

Rönnlunds löneökning låg på drygt tre procent och hans årslön uppgår nu till knappt 1,3 miljoner kronor. I rena pengar motsvarar höjningen 3 170 kronor.

– Vi har resonerat likadant som vi gjort i ett antal år. Det följer övriga nivåer på höjning överlag bland chefer här i kommunen. Det är ungefär så som löneökningen bland övriga chefer ser ut, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Lönen trädde i kraft den 1 april 2021.

– Vi får ut otroligt mycket resultat av det och han är en av de kommunchefer som varit allra längst i länet. Han gör ett mycket bra jobb och är en mycket bra chef. Han gör en otrolig arbetsinsats och vi är väldigt nöjda med honom och hans arbetsätt och hur han leder vår kommun. 

"Säkert fått anbud"

Lars Rosander har flera gånger pratat om att det finns en oro över att förlora Lars-Erik Rönnlund som kommunchef genom att han blir värvad till det privata näringslivet.

– Han har säkert fått anbud från annat håll och han kan få jobb var som helst i kommun- eller regionsverige. Risken att han headhuntas finns alltid med i tanken, så är det. 

Vad kan man förvänta sig för löneutveckling framöver?

– Det är en ny förhandling varje år, men de senaste åren har han följt den allmänna löneutvecklingen bland chefer. Han är vår högsta chef och därmed också bäst betald. Vi är väldigt glada och nöjda över att han jobbar här. Jag har ett mycket stort förtroende för honom.

Tror du allmänheten tycker att det är en hög lön i en ganska liten kommun som Hultsfred?

– Han är den som varit kommunchef längst i länet och har stor erfarenhet. Om det är en mindre eller större kommun spelar mindre roll. Det handlar mer om vad han åstadkommer och vi har haft en väldigt bra utveckling med honom. Det är ett samspel mellan tjänstemännen och politiken och som högsta tjänsteman har han en påverkan på ekonomin, investeringar och annat. Mycket genomsyras av en positivitet.

Tror du att lönen sticker i ögonen bland kommunens anställda?

– Det vet jag inte. Naturligtvis är det en hög lön, men han gör en gedigen arbetsinsats och bidrar starkt till att vi har en så bra kommun. Det måste premieras.

Lönen för 2022 kommer sannolikt också sättas under första halvåret. Carolina Leijonram, kommundirektör i grannkommunen Vimmerby, tjänar 105 900 kronor i månaden.

Lars-Erik Rönnlund själv har tackat nej till att kommentera sin lön. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt