Den 1 april tillträder snart 41-åriga Maria Karlsson sin tjänst som rektor för Furuängens förskola i Mörlunda och Silverslättens förkola i Hultsfred. Plus att hon blir ansvarig för kommunens öppna förskola Frö1, förlagd till familjecentralen i Stålhagen.
– Den har varit stängd en tid, nu under pandemin, men kommer hinna öppna innan jag tillträder min tjänst, säger Maria Karlsson, som är född, uppvuxen och fortfarande bor i Vimmerby.
Återvänder till Hultsfred
Det betyder att hon återvänder till sin tidigare arbetsgivare efter två och ett halvt år i Eksjö kommun, där hon haft en likadan tjänst som rektor för förskola, som det heter numera efter att ha bytt namn från förskolechef.
– Jag sökte en tjänst där för att få utmana mig i min rektorsroll. Det var visserligen en likadan tjänst, men bara det att få komma till en annan plats gör att man växer. Det är alltid nyttigt att se lite annat.
Och nu, hur kommer det sig att du gör det motsatta bytet?
– Mycket har med avståndet att göra, det är långt att åka från Vimmerby till Eksjö. Det har fungerat bra, men närheten underlättar att vara en närvarande chef på plats.
Maria Karlsson har ännu inte besökt sina båda nya förskolor eller hunnit prata med medarbetarna, men det ska förstås ges utrymme till det innan hon börjar sin nya tjänst den 1 april.
– Fördelen med att ha jobbat i kommunen tidigare, är att jag känner flera av mina rektorskollegor sedan förra omgången. Det ska bli väldigt kul att komma tillbaka, jag trivdes jättebra när jag var där senast, säger Maria Karlsson som beskriver sig själv som en friluftsmänniska. Hon och övriga familjen delar intresset att åka skidor, som är en uppskattad semesterform den här delen av året. Hon tränar gärna, både på gym och i olika pass, och inte minst uppskattar hon att vara involverad i barnens olika aktiviteter.
Hur vill du uppfattas som rektor av dina medarbetare?
– Inlyssnande och relationsskapande. Att man känner tillit och känner sig trygg med mig tycker jag är viktigt, så man kan lyfta både negativa och positiva saker. Det är på så sätt pedagogerna och jag som rektor kan utveckla oss själva – och verksamheten, säger Maria Karlsson, som säger sig ha Astrid Lindgren som en av sina förebilder och gärna lyfter fram den pedagogiska filosofin Reggio Emilia, som utvecklats på de kommunala förskolorna i den norditalienska staden med samma namn.
– Det förhållningssättet är väldigt roligt att jobba efter. Den handlar om att vi som pedagoger inte serverar barnen svaren på silverfat, utan låter dem utforska och komma fram till alternativa vägar. Att vi ska se barnen som kompetenta, alla barn kan lyckas om de bara har rätt förutsättning, säger Maria Karlsson.