Annons:

Emma överväldigad av gensvaret – så mycket har folk skänkt till familjen

Många har varit givmilda och skänkt pengar till Maksym Panishchak och hans familj. Emma Nyberg kan berätta att närmare 37 000 kronor kommit in så här långt. Foto: Privat

Emma överväldigad av gensvaret – så mycket har folk skänkt till familjen

Emma Nyberg och Eric Sohlbergs insamling till familjen Panishchak har så här långt inbringat närmare 37 000 kronor.
– Den summan är värd tre gånger så mycket i Ukraina och motsvarar 7,5 månadslöner. Det är ett fantastiskt stöd till familjen, säger Emma Nyberg.

Annons:

Det har varit ett otroligt intresse för att stötta Maksym, hans fru och deras båda barn Myroslava 13 år och Matvii 10 år som hann rota sig väldigt bra i samhället och med människorna under de två år familjen bodde i Vena.

– Vi hade precis inrett ett hus till dem och de såg så fram emot att få flytta in, men så fick de inte uppehållstillstånd och tvingades återvända till Ukraina, berättar Emma Nyberg som knöt väldigt starka band med familjen.

Kan inte släppa tanken på dem

Hon kan inte släppa tankarna på sina vänner, som bor i staden Krivoj Rog, 40 mil från Kiev.

– Vi hörs dagligen, ofta flera gånger per dag, för att stilla vår oro och se hur de klarar sig, berättar Emma Nyberg som startade insamlingen i söndags, tillsammans med sambon Eric Sohlberg.

Gensvaret är fantastiskt. När Emma Nyberg gör en sammanställning på onsdagen, har det kommit över hundra swish, på sammanlagt 36 980 kronor. Där två personer skänkt så mycket som 2 000 kronor vardera.

– Jag har skickat över en första, liten summa på tusen kronor, mest för att se så pengarna kommer fram och att Max, som vi kallar honom, kan ta ut dem på ortens lokala bank.

Sju månadslöner i Ukraina

Enligt Emma är pengarna värda tre gånger så mycket i Ukraina och motsvarar 7,5 månadslöner.

– Jag kommer skicka över en månadslön i taget, så jag vet att pengarna kommer fram och man vet ju heller inte om banken stänger igen, så han ändå riskerar att stå utan pengar. Det finns ju även en uppenbar risk att han blir rånad eller tvingas lämna ifrån sig pengarna så de går till krigsmateriel. Det får ju bara inte hända, säger Emma.

Samtidigt är Emma Nybergs föräldrar beredda att när som helst åka och hämta frun och barnen i Polen, om de väljer att fly Ukraina. 

– Men hittills vägrar hon lämna Max. Hon säger hela tiden att ”ska de lämna landet, så ska det vara tillsammans”, säger Emma.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt