Annons:

Berättar på telefon om situationen i staden –

Maksym Panishchak beskriver hur civilbefolkningen i staden Krivoj Rog förbereder sig för en upptrappning av kriget. Själv jobbar han med att bland annat fylla sandsäckar, som ska användas för att stoppa den ryska militären om de försöker ta sig in i staden. Foto: Privat/Pixabay

Berättar på telefon om situationen i staden – "Förbereder för en upptrappning av kriget"

När vår tidning når Maksym Panishchak på telefon i Ukraina, säger han sig vara överväldigad av det fina stöd som människor visat familjen, genom att bidra till Emma Nybergs insamling.
– Det är den viktigaste hjälpen för oss. Vi är så tacksamma för alla som vill hjälpa oss. Ett stort tack, säger han.

Annons:

Lagom när vi nås av nyheten att ryska trupper har tagit kontroll över hamnstaden Cherson i södra Ukraina får vår tidning telefonkontakt med Maksym, eller Max som han kallas av de som lärt känna honom under åren i Vena.

Nu tillbringar hans fru och barnen Myroslava 13 år och Matvii 10 år i stort sett all tid i det skyddsrum som finns i mormoderns hus. Utöver det finns två-tre skyddsrum nära, som ortsbefolkningen kan använda.

– Familjen går bara upp i huset när de behöver byta kläder, sedan återvänder de igen, säger Maksym. De behöver komma upp därifrån ibland, för det luktar väldigt illa där. Det är ett gammalt skyddsrum som användes under andra världskriget.

Jobbar ideellt dygnets ljusa timmar

Själv hjälper han till så mycket han kan vid en skola där de upprättat ett lager, berättar han på lite knackig men bra svenska, som han lärde sig under tiden familjen bodde i Vena.

– Vi hjälps åt med att fylla sandsäckar, som ska användas för att blockera vägarna in till staden Krivoj Rog där vi bor, cirka 40 mil från Kiev, ifall att ryska militären kommer.

Han säger att familjen mår bra, efter omständigheterna. Dagarna försöker frun och barnen fördriva så gott de kan med att spela spel och pussla. De vuxna vill försöka avdramatisera situationen så mycket det går, så barnen kan tänka på annat.

På vilket sätt märker ni av kriget där ni befinner er?

– Vi ser flygplan flyga över staden, men vi vet inte om det är ryska eller ukrainska, berättar Maksym. De sista två dagarna har vi hört flyglarm två-tre gånger per natt och vi ser civila ukrainska militärer på gatorna. 

– Annars ser vi inget av kriget, inte bomber och så, tillägger han. Vi har åtta-tio mil till staden Bashtanka, som bombades under tisdagen. Vi har kompisar som rapporterade där ifrån om hur ryska pansarvagnar brinner och vi har fortfarande några få TV-kanaler som visar nyheter, så vi kan följa vad som händer i landet.

Förbereder sig för upptrappning

Maksym berättar att han, som är ute om dagarna, lägger märke till hur alla liksom förbereder sig på en upptrappning av kriget.

– Jag har varit hemma i lägenheten och hämtat kläder, mediciner och annat vi inte tycker oss behöva som vi skänkt till behövande, bland annat civila militärer. Alla stöttar varandra.

Emma Nyberg och Eric Sohlberg, som startade en insamling till familjen i lördags, har nu skickat iväg en första summa pengar, av de nästan 37 000 kronor som kommit in.

Maksym har svårt att i ord beskriva hur tacksamma han och frun är.

– Det är den viktigaste hjälpen för oss. Vi är så tacksamma för alla invånare som vill hjälpa oss. Ett stort, stort tack till alla er, säger han.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt