Annons:

Emma har hjälpt delar av familjen undan kriget till en trygghet i Vena –

Trygga och välbehållna i lägenheten i Vena. Emma Nyberg har i natt transporterat hem mamman och barnen i familjen Panishchak (th i bild) och delar av ytterligare en ukrainsk familj som hämtats vid hamnen i Karlskrona sedan de flytt kriget i Ukraina. Foto: Privat

Emma har hjälpt delar av familjen undan kriget till en trygghet i Vena – "Stor lycka och många tårar"

Sent i går kväll kunde Emma Nyberg möta upp Max fru och två barn i hamnen i Karlskrona, sedan de flytt undan kriget i Ukraina. I sällskap hade de ytterligare en ukrainsk mamma med två barn, som också ska få en fristad i Vena.
– Jag är så oerhört lättad över att äntligen ha dem här, säger Emma Nyberg.

Annons:

Tillsammans med mamma Britt-Marie Nyberg styrde de bilen mot Karlskrona på tisdagen, för att möta upp de båda familjerna.

– När jag pratade med Max på söndagen var det en mamma och vän till familjen i bakgrunden som bara grät och grät – så jag sa att de kunde följa med de också, säger Emma som den självklaraste sak i världen. Det är en mamma med två barn, en flicka på 10 och pojke på 14 år.

Hon är fast beslutsam att hjälpa de här båda familjerna som tillbringat två och ett halvt dygn på flykt. Nu vill hon inget hellre än att de ska få känna trygghet och lugn och ro i Vena, efter allt hemsk de varit med om.

– Max har berättat att de påbörjade resan tillsammans tidigt söndag morgon. De tog sig från hemmet i Krivoj Rog och vidare med tåg till Lviv. Tanken var att Max skulle följa med till polska gränsen, men han stoppades av tågpersonalen, som visste att det inte är möjligt att komma igenom, berättar Emma märkbart tagen av hela situationen.

Så mammorna tog sig vidare ensamma med barnen, först med buss till Warszawa och pendeltåg till Gdynia, varifrån de tog båten till Karlskrona.

Vad säger Max om att i alla fall frun och barnen är i säkerhet?

– Han uppträder lugnt, men jag pratade med honom på Facetime och ser på honom att han är orolig. Men han är så oerhört tacksam mot alla människor som stöttar dem. Nu måste vi göra allt för att få ut även honom, så han och familjen kan återförenas i Vena.

Gjort det hemtrevligt för dem

Under tisdagen hade Emma möblerat en lägenhet och gjort det hemtrevligt. Där ska mammorna få göra sig hemmastadda med sina barn. 

Kylskåp och skafferi är fulla med mat och det har kommit många givmilda människor med saker, inte minst Venabor som känner familjen sedan de bodde på orten.

– Givmildheten är fantastisk, nu är den insamlade summan uppe i 41 600 kronor, redogör Emma. Max har fått en summa pengar, så han ska klara sig en stund, och en slant har gått åt till resan.

Vår tidning nådde Emma på telefon bara några timmar innan hon och mamma Britt-Marie nådde hamnen i Karlskrona. Då sa hon så här, med ett återförenande så nära:

– Idag har jag haft känslorna utanpå, när man styrt i lägenheten och handlat, det blir så konstigt allting. Man har ju lyckligtvis aldrig varit med om det här tidigare, och nu ska man hjälpa folk som flyr ett krig. Kriget är ju så nära oss, men det är en underbar känsla när man ser hur alla går samman. När det krisar då hjälps man åt.

Kunde äntligen återförenas

Något efter klockan 23 kunde hon äntligen återförenas med familjemedlemmarna. Emma beskriver lite snabbt att det var stor lycka och många tårar av lättnad.

– Ett företag i Vimmerby har hyrt en minibuss åt oss, för att vi ska få rum med alla. De har dock ingen direkt packning med sig, utan har rest i två lager kläder och ett ombyte i en liten väska, avslutar Emma innan de styrde hemåt mot Vena.

Mitt i natten, efter en lång och slitsam flykt, nådde de så lägenheten där familjemedlemmarna kan börja bygga sig en trygg vardag.

– De är väldig ledsna, men så tacksamma. Dottern Myroslava sprang emot mig och gav mig en stor kram när vi skulle åka ifrån dem, berättar Emma. Vi ska göra allt vi kan för att göra dem trygga. Det kommer bli bra det här.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt