Annons:

Visar sitt stöd för Ukrainas folk:

Kommunalrådet Lars Rosander, kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson och vice ordförande Lena Hasting är några av de politiker som ställt sig bakom uttalandet till stöd för Ukraina. I bakgrunden vajar den ukrainska flaggan, sida vid sida med den svenska och kommunflaggan. Foto: Privat

Visar sitt stöd för Ukrainas folk: "Utsätts för de mest vedervärdiga övergrepp"

På internationella kvinnodagen valde Hultsfreds kommun att göra ett uttalande till stöd för Ukrainas folk.
”En självständig och suverän nation har utsatts för de mest vedervärdiga övergrepp en civilbefolkning kan drabbas av. Det våld som Putin beordrat gentemot demokratin i Ukraina är ett angrepp på demokratin i hela västvärlden”, skriver man i uttalandet.

Annons:

Det var ett medvetet val att presentera uttalandet och fördöma Rysslands invasion just på internationella kvinnodagen.

– Över hela världen firas internationella kvinnodagen i dag. Samtidigt tvingas vi bevittna att i vår närhet, endast 100 mil bort, är det främst kvinnor och barn som utsätts för de mest grymma våld som tänkas kan, säger kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson, (KD).

Idag klockan 12 offentliggjorde han tillsammans med kommunalrådet Lars Rosander (C), och ytterligare tre politiker i respektive presidier: Åke Nilsson (KD), Lena Hasting (S) och Tomas Söreling (S) samt AU-ledamöterna Åke Bergh (M) och Nermina Mizimovic (S) ett uttalande till stöd för Ukrainas befolkning och demokratiskt valda. 

Uttalandet lyder: ”Den 24 februari inleddes en helt omotiverad och olaglig attack på Ukrainas befolkning. En självständig och suverän nation har sedan dess utsatts för de mest vedervärdiga övergrepp en civilbefolkning kan drabbas av. 

Det våld som Putin beordrat gentemot demokratin i Ukraina är ett angrepp på demokratin i hela västvärlden. Motståndet hos befolkningen i Ukraina har varit och är starkt. Samtidigt bombas hus och hem, skolor och sjukhus, infrastruktur och välfärd sönder och samman. Detta kan inte accepteras. Vi har en gemensam uppgift att protestera och stå upp för demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. 

Det känns därför naturligt och nödvändigt att idag på internationella kvinnodagen gemensamt från Hultsfreds kommun och politiska företrädare i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen uttala vårt fördömande av Putin och den ryska arméns pågående krigföring och invasion av Ukraina. Vi vill uttala vårt stöd för Ukrainas självständighet och dess demokratiskt valda ledning på såväl lokal som nationell nivå."

– Vid har i dag den ukrainska flaggan hissad, tillsammans med den svenska, säger Anders Andersson. Vi kommer hissa den varje fredag så länge vansinneskriget pågår, som en fredagsmanifestation som stöd för Ukraina.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt