Annons:

Kontrollslakteriet har gett ut antikrigslåt:

Hultsfreds Kontrollslakteri med Ville Pettersson och Karolina Stenström har gett ut en ny låt för att markera mot kriget. Foto: Majbritt Stenström

Kontrollslakteriet har gett ut antikrigslåt: "Musiken får tala"

Hultsfreds Kontrollslakteri har släppt ny låt "ні війні No War Inget krig".
– Kriget är det som överskuggar allting just nu, säger Karolina Stenström som skrivit låten tillsammans med sambon Ville Pettersson.

Annons:

Det här är är Kontrollslakteriets första instrumentala låt. Att skriva en låt med text om kriget tror Karolina Stenström hade varit övermäktigt.

– Det är svårt att veta vad man ska säga, det enda man vill säga är att ”Putin ska sluta kriga”, säger hon och blir allvarlig i rösten.

– Så det hade varit oerhört svårt att skriva en antikrigslåt med en text, det är få som kan göra det. Det här är det sätt jag känner funkar, där musiken får tala. 

Markera mot kriget

Delar av låten har funnits sedan tidigare, Karolina och Ville hade den halvklar när de verkligen kände vad de ville göra med den.

– Vi ville komma ut med en låt nu, för det är länge sedan vi släppte något nytt med Kontrollslakteriet. Så kände vi att den här verkligen skulle passa med den titeln, så då blev vi sugna på att göra klart just den låten först. Vi fick liksom lite skjuts, att använda den låten för att markera att vi inte vill ha krig.

Låten, som gavs ut den 25 mars, uttrycker mycket känslor, trots att den är instrumental. Eller kanske just därför. Med den valda låttiteln blir det en stark manifestation mot kriget.

– Det tycker vi också, så kul att du tycker det, säger Karolina Stenström. Så kan det ju bli ibland att man har låtdelar som får falla på plats och man förstår i efterhand vad den var till för.

Blir ledsen hela tiden

Karolina Stenström berättar hur hon själv lyssnade på alla nyheter i början och läste allting. Men nu kan hon inte göra det längre, allt gör henne så väldigt ledsen hela tiden.

– Då är det ett sätt att uttrycka det med musik, man klarar inte av mer ord till slut, utan man kanske bara behöver få det i musik för att man inte pallar alla detaljer längre.

Vad har låten fått för mottagande?

– Den har spelats på P4 Kalmar i alla fall och vi har fått lite kommentarer att folk gillar den, att den är stämningsfull. Annars har vi inte gjort så mycket PR för den än, utan man hittar den på digitala musiktjänster.

Skulle den kunna vara grunden till en framtida skiva?

– Ja, det är möjligt. Kontrollslakteriet har aldrig gett ut något fysiskt, men nu har vi en plan. Vi tänker ge ut Steso Songs (Karolina Stenströms artistnamn redanm) och Hultsfreds Kontrollslakteri ihop och samla låtar till en skiva eller kassett. Vi har flera låtar på gång som är nästan klara, så den här får bli en liten försmak.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt