Annons:

  • Premiär för stort och viktigt arbete –  Hedvig sa nej:

    "Sluta släng skräp på vår gård, det ska kastas i soptunnan", sa Hedvig till "Skräptanten" som kom och slängde massa skräp omkring sig. Pedagogerna fick klart för sig att hållbarhetsarbetet gett önskad effekt. Foto: Lotta Madestam

  • Premiär för stort och viktigt arbete –  Hedvig sa nej:

    På onsdagen inleddes skräpplockardagarna. Inte bara närområdet finkammades på skräp, utan man gav sig ut på en vidare sväng till bland annat naturreservatet och Gåsehall, så påsarna fylldes efter hand med glasspapper, pappersmuggar och annat skräp som inte undgick barnens vakna ögon. Foto: Lotta Madestam

  • Premiär för stort och viktigt arbete –  Hedvig sa nej:

    "Skräptanten" kom på besök och började kasta massa skräp omkring sig. Det gillade inte barnen, som undrade vad hon gjorde på deras fina gård. Foto: Lotta Madestam

  • Premiär för stort och viktigt arbete –  Hedvig sa nej:

    Evahagens förskola arbetar i ett projekt som handlar om hållbar utveckling ur olika synvinklar, ett projektet som troligtvis kommer sträcka sig flera år framåt med fokus på olika saker. På onsdagen inleddas allt med sångstund och premiär för deltagandet i Skräpplockardagarna. Foto: Lotta Madestam

Premiär för stort och viktigt arbete – Hedvig sa nej: "Så gör man inte"

Evahagens förskola vill göra barnen till städhjältar. Tanken är att de ska få med sig ett hållbarhetstänk, inte bara kring miljö utan även ekonomiskt och socialt.
– När jag ser barnen och deras engagemang känner jag en framtidstro för vår värld, säger förskollärare Annette Lord.

Annons:

På onsdagen påbörjade man arbetet med att plocka skräp, inom ramen av Håll Sverige Rents årliga skräpplockardagar, för att uppmuntra barnen och deras familjer till att inte skräpa ner – eller städa efter andra som kanske inte skött sig lika bra.

– Vi jobbar mycket med sopsortering och sophantering i vårt projekt ”hållbar utveckling” och tanken är inte att begränsa skräpplockningen till bara maj, då kampanjen pågår, utan vi har alltid påsar med oss och ser vi skräp tar vi med det hem. Det är ett förhållningssätt som ska förankras för all framtid tänker vi, säger Annette Lord.

När du ser de här barnen, vad tänker du kring framtiden när nästa generation får lära sig från grunden att vara rädd om vår miljö?

– När man lyssnar på nyheter och läser om klimatförstörelse, så känner jag att det finns hopp om livet när jag ser barnen. Vi ska bara visa dem vägen, de här barnen har hela livet framför sig. Alla måste hjälpas åt för att det ska finnas en hållbar värld att bo i. Jag tänker att här sår vi ett viktigt frö.

Olika synvinklar

Inom projektet "hållbar utveckling" jobbar man även med att skapa hållbara sociala relationer, med fokus på hur man ska vara för att vara en bra komnpis, medan den ekonomiska synvinkeln bland annat handlar om att vara rädd om sakerna och återanvänder det man har.

– Vi använder mycket, mycket mindre färdigt material i dag, än vi gjorde förr. Vi tar in saker från skogen, hämtar saker från Återbruket i Hultsfred, där företag lämnar in spillmaterial som vi kan använda som byggmaterial istället för att köpa in nya, dyra plastsaker från leksaksfirmorna, förklarar Annette Lord. 

Och så är det då hållbarhetstänket kring miljön, som utöver att hålla rent och snygg i naturen även handlar om att inte behöva köpa all mat, utan att man kan odla själv.

– Vi har odlat gurkplantor, vi ska så morötter, sockerärtor, sallad och tomater utifrån barnens önskemål och någon har önskat fina blommor. Det blir också en bit i vårt hållbarhetsprojekt, vi väver ihop hela paketet.

Ska vara en stomme

Projektet kommer troligtvis sträcka sig flera år framåt och är tänkt att vara en stomme i allt man gör.

Och på onsdagen var det alltså dags att inleda skräpplockardagarna. Inte bara närområdet finkammades på skräp, utan man gav sig ut på en vidare sväng till bland annat naturreservatet och Gåsehall, så påsarna fylldes efter hand med glasspapper, pappersmuggar och annat skräp som inte undgick barnens vakna ögon.

– Här hemma kommer vi sedan sortera skräpet i plast, metall och så vidare för att fortsätta diskussionerna kring vad som händer med allt skräp, vad händer med all plast och så vidare, berättar Annette Lord.

Budskapet hade gått hem

”Skräptanten” kom på besök och när hon började kasta saker omkring sig fick hon starka tillsägelser.

– Så gör man inte! Sluta släng skräp på vår gård, det ska kastas i soptunnan, sa Hedvig bestämt och spände ögonen i ”Skräptanten”.

Budskapet hade gått hem, det såg pedagogerna med all önskvärd tydlighet.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt