Annons:

Stängda förskolor orsakar föräldrar längre resor – så ser planeringen ut

Evahagens förskola i Virserum har öppet under alla semesterveckor och barn från Målilla, Mörlunda och Järnforsen hänvisas dit under veckorna 29–31. Det är något som leder till längre resor för föräldrar från till exempel Mörlunda som inte kan släppa av sina barn i Målilla denna sommar. Foto: Ossian Mathiasson

Stängda förskolor orsakar föräldrar längre resor – så ser planeringen ut

Förskolan i Målilla, Mörlunda och Järnforsen stängs under tre veckor i sommar. Då tvingas vårdnadshavarna till längre resor då de får skjutsa sina barn till Evahagens förskola i Virserum som har öppet under stängningsveckorna. 

Annons:

Det var på barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde som politikerna beslutade om att göra förändringar vad gäller stängningen på förskolorna i södra kommundelen under sommaren 2021. 

Tidigare år har förskolan i Målilla (Venhaga förskola) varit öppen sommartid för samtliga förskolebarn från Målilla, Mörlunda, Virserum och Järnforsen. I sommar blir det annorlunda. Förskolan i Målilla, Mörlunda och Järnforsen håller stängt i tre veckor (vecka 29–31) och barnen hänvisas till Evahagens förskola i Virserum under dessa tre veckor. Det innebär bland annat vårdnadshavare i Mörlunda får skjuta sina barn en längre sträcka och kan inte släppa av sina barn i Målilla utan måste åka vidare till Virserum. 

"Önskvärt att hålla låg verksamhet"

Förändringen, som endast avser sommaren 2021, beror på ombyggnationen av nya lokaler för grundsärskolan i Målilla, ett arbete som ska vara klart till sommaren 2021. Både skola och förskola berörs i allra högsta grad under byggnationen. 

”I byggmöten har det framkommit att under vecka 21–34 kommer arbetet att fortsätta med att förskolans lokaler byggs om i anslutningen till den nya matsalen samt att den gamla köks- och matsalsdelen byggs om inne på förskolan. Enligt byggledare vore det önskvärt att hålla så låg verksamhet som möjligt i lokalerna under dessa veckor både ur ett barn- och byggperspektiv. Även förskolans gård är under ombyggnad på grund av en förändrad ”detaljplan” i och med ombyggnationen av särskolan”, skriver barn- och utbildningsnämnden i sitt beslut.

Förskolor stängs i norra kommundelen

Nämnden meddelar också att förskolan i Vena (Ekbackens förskola) och förskolan i Silverdalen (Silverliljans förskola) håller stängt under tre veckor i sommar. Ekbackens förskola har stängt vecka 28–31 och Silverliljans förskola vecka 29–31. I båda fallen erbjuds barnen förskola på öppen enhet i tätorten.

Ventilationen byggs om på Vena skola så det är inte möjligt att använda kök och matsal i skolan från 1 juni till skolstart i augusti. Förskolans matsituation påverkas och leder till att förskoleverksamheten är stängd vecka 28–31 för att kunna underlätta för serviceenheten. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt