Annons:

Stark oro för skolans framtid –

Flera saker har fått föräldrar och politiker att känna en oro för Järnforsens skolas framtid. Nu vill man se att Järnforsens skola omgående blir hänvisningsskola för upptagningsområdet Virserum.

Stark oro för skolans framtid – "Finns det en dold agenda?"

Eleverna på Järnforsens skola ska från och med höstterminen gå två av fem dagar i Målilla skola. Det har på nytt väckt rädslan för att skolan ska läggas ner hos föräldrar och politiker.
­– Vi vill inte tro att det finns en dold agenda, men många vi talar med bland föräldrar och andra i Järnforsen ställer sig ändå den frågan, säger Anders Andersson (KD).

Annons:

Anders Andersson (KD), Ronny Olsson (C) och Johan Svensson (M) var på möte med föräldraföreningen på Järnforsens skola på onsdagskvällen. På mötet deltog också barn- och utbildningsnämndens ordförande Martin Hultman (M) och utbildningschef Martin Snickars.

Efter det har politikerna författat en skrivelse till BUN, i vilken man tar upp oron för ortens skola.

– Allt för många har hört uttrycket att Målilla skola byggdes i en storlek som enkelt skulle kunna ”sluka” eleverna från Järnforsen. Vi har nog varit många som förnekat detta, men nu kan vi konstatera att 40 procent av undervisningstiden för eleverna i Järnforsen ska ske i Målilla och det redan från nästa läsår. 

Grundat på flera saker

Man menar att det har framkommit flera saker som gjort att framtiden för Järnforsens skola återigen hamnat i fokus. Dels just det att undervisningen ska förläggas till skolan i Målilla två dagar i veckan.

Utöver det ska också flera föräldrar berättat att de nåtts av rykten och besked som innebär att de inte rekommenderats att placera sina barn på Järnforsens skola.

Analyserat bakgrunden

När politikerna analyserat bakgrunden till utvecklingen för Järnforsens skola noterar de att frågan om upptagningsområden och hänvisningsskola haft stor betydelse. 

– Det har påverkat föräldrar och som vi förstår också varit argument när man från tjänstepersoner i kommunen besvarat frågor från föräldrar och elever samt givit information om vilka förutsättningar som finns för att erhålla skolskjuts, understryker politikerna i sitt brev.

Gammalt beslut får styra

Man har tittat lite på BUN:s beslut. I underlaget till beslut 2017 ser man att ”den kommunala hänvisningsskolan för Virserum är Järnforsens skola. Järnforsens skola är också full på grund av ökat elevantal. För att ta emot elever föreslås att hänvisningskolan ändra för elever från Virserum till Emådalsskolan i Mörlunda samt utöka med två tjänster på Emådalsskolan”.

– Detta blev också nämndens beslut och då fanns det enligt protokollet 58 elever på Järnforsens skola. 2021 beslutar man ändra hänvisningsskola för elever från Virserum till Målilla från och med höstterminen.

Politikerna anser det oförklarligt

Politikerna tycker det är oförklarligt att man låtit ett beslut från 2017 styra utvecklingen trots de förändringar som skett under åren därefter.

– När man från förvaltningsledningen såg förändringen och sjunkande elevantal i Järnforsen så valde man ändå att passivt låta det gamla beslutet från 2017, som byggde på nästan 60 elever, styra frågan om hänvisningsskola. Det är oförklarligt.

”Borrat i frågan tidigare”

Självklart borde någon ha, som man säger, borrat i frågan tidigare och påtalat behovet av nya politiska beslut. 

– Men förutom det politiska ansvaret så kan man undra varför inte förvaltningens underlag med ett enda kommatecken analyserar behovet av att låta Järnforsens skola bli hänvisningsskola. Allt fokus i underlaget för beslutet är mot Målilla. Det enda som står är att Järnforsens skola var full 2017. Men inte en enda antydan om möjligheter som fanns 2021 och fortfarande finns nu 2022 att låta Järnforsens skola bli hänvisningsskola, skriver herrarna Andersson, Olsson och Svensson i sitt brev.

– Tyvärr kan inte detta tolkas på annat sätt än att man medvetet, ofta med hänvisning till svårigheten att rekrytera pedagoger, valt att låta Järnforsens skola succesivt gå en ”sotdöd” till mötes, tillägger man.

”Visa föräldrar och elever respekt”

Politikerna understryker att det gäller att visa respekt för barn och föräldrar som nu valt Järnforsens skola och som önskar se att skolan utvecklas och kan erbjuda fler elever möjlighet att gå där.

För att nå den målsättningen vill man se en ändring av BUN:s beslut om hänvisningsskolor, där Järnforsens skola omgående blir hänvisningsskola för upptagningsområdet Virserum.

Man vill också att möjligheten att Järnforsens skola blir hänvisningskola för elever också från andra delar av kommunen med möjlighet till skolresor utreds.

– Och att man analyserar möjligheten att använda Järnfosen skola för att kunna tillgodose behovet, som sannolikt finns hos ett antal elever på olika skolor i vår kommun, av att få sin undervisning i en ny miljö med små grupper för att underlätta inlärning.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt