Annons:

Vill barnen ska gå på en

"Visst är det vackert med en skola i varje by, men det måste finnas gränser", säger föräldrar som hoppas att barnen i Järnforsen ska få komma till en, som de säger, riktig skola hela veckorna. Nu går de två dagar i veckan på Målilla skola. Foto: Lotta Madestam

Vill barnen ska gå på en "riktig skola" – politikern: "Frågan är levande"

Föräldrar har tagit upp kampen för att, som de säger, de stackars barnen i Järnforsen ska få komma till en riktig skola hela veckorna. 
– Visst är det vackert med en skola i varje by, men det måste finnas gränser, säger de.
Frågan är i allra högsta grad levande, svarar nämndens ordförande Magnus Hultman, (M).

Annons:

Föräldrarnas främsta tanke är att det måste vara viktigare att eleverna får en bra undervisning, än att skolan ligger i Järnforsen.

– Nu får de smaka på en riktig skola två dagar i veckan, sedan ska de vara här, 12 elever i sex årskurser övriga dagar. Det är galet. Och våra barn kommer efter alla andra.

”Några styr och ställer”

Det säger de sig inte våga säga högt, med motiveringen att de som inte håller med är väldigt arga på de som tänker annorlunda, säger man. Så mot bakgrund av det väljer man att vara anonyma.

– Det är några som styr och ställer i byn och KD-Andersson har bestämt sig för att skolan ska vara kvar oavsett hur illa det drabbar barnen.

– Visst är det vackert med en skola i varje by, men det måste finnas gränser, så nu hoppas vi att våra kloka politiker i BUN tar ett bra beslut för våra barns framtid i livet.

”Levande fråga”

Magnus Hultman, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att det är en i allra högsta grad levande fråga hur man ska göra för att barnen ska få full pedagogik.

Så sent som i torsdags hölls ett möte på Valhall med föräldrar, lärare, rektor, skolchefer och representanter från samhällsföreningen. Där fick många pedagogiska frågor svar, enligt Magnus Hultman.

Dagen efter träffades nämndens alla förtroendevalda på en introduktionsdag, där man stämde av mötet om Järnforsens skola.

– Vi har också en hel del punkter kring skolan som tas upp på BUN:s arbetsutskott (idag måndag). Så vi nonchalerar det verkligen inte, utan tar det på största allvar, genomlyser och jobbar intensivt med frågan, säger Magnus Hultman och fortsätter:

– Den borgerliga gruppen, med stöd av SD, har satt upp delmål och vi har lite tankar på gång som jag inte kan gå in på nu för det är inte offentligt.

Vad tänker du kring uppgifterna som inkommit till Dagens Hultsfred?

– Att det är jätteintressanta, att de inte vågar komma till tals med sin tanke och att de stöder att barnen åker till en, som de säger, riktig skola. 

Är det första gången du hör det här önskemålet?

– Vi gjorde en enkät, där ett par svar var positiva till undervisning i Målilla två dagar i veckan. Men den här klockrena, positiviteten till hela paketet har jag inte hört tidigare, utan det är första gången.

– Några har sagt sig tycka det är bra, några är emot, men så är det en väldig gråskala som varken tycker det är bra eller dåligt med undervisning i Målilla två dagar i veckan. Det är kanske den gruppen som trätt fram nu. Det var bra att få höra det här inför mötet i arbetsutskottet.

Hur ser du på att vissa föräldrar inte vågar tala öppet i frågan, med motiveringen att andra är så starka och vill att skolan ska vara kvar?

– Det är sorgligt i min värld att den enskilda vårdnadshavaren inte kan presentera sin syn på det hela utan att de ska känna ett, ska vi kalla det, bytryck. Samtidigt är det intressant att höra att det finns en grupp föräldrar som är väldigt positiva till Målilla skola.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt