Annons:

Politikerna om beslutet:

Enhälligt beslut. Politikerna Magnus Hultman och Elisabeth Löfkvist försvarar beslutet att stänga Järnforsens skola till hösten. "Jag tror att den som är medveten och vill sitt barn allra bäst förstår att vi gör rätt", säger Elisabeth Löfkvist. Foto: Ossian Mathiasson

Politikerna om beslutet: "Den som vill sitt barn allra bäst förstår att vi gör rätt"

Järnforsens skola föreslås läggas ner redan till hösten. Politikerna i BUN:s arbetsutskott är eniga kring beslutet att flytta eleverna till Målilla skola.
– Det är det enda rätta som situationen är nu, säger ordförande Magnus Hultman (M).
– Jag tror att den som är medveten och vill sitt barn allra bäst förstår att vi gör rätt, säger Elisabeth Löfkvist, förste vice ordförande, (C).

Annons:

Förslaget meddelades vid en extrainsatt pressinformation på tisdagen, sedan Järnforsens skola varit uppe för beslut på arbetsutskottets senaste möte.

– Vi har haft många frågestenar att vända på under resans gång, sa Magnus Hultman. Vi har ingen historia bakåt i tiden, utan vi tittar här och nu, verkar här och nu och framåt. Vi är helt eniga med oppositionen, det känns väldigt bra när vi nu tagit det här beslutet gemensamt. Vi är trygga i vårt beslut.

”Tio kilometer inte så långt”

Enligt Magnus Hultman har man pratat noggrant med alla professionella, så som pedagoger, rektorer, chefer inom förskolan och grundskolan liksom barn- och utbildningschefen.

– Vi har haft barn- och skolperspektivet som riktmärke, vi vet vad skollagen säger, vi har vägt in gruppdynamiken och givetvis också kommunens ekonomiska läge.

– Vi vill ju satsa, men måste göra det på rätt sätt. Därför satsar vi på en fin och bra förskola i Järnforsen, men de tio kilometerna erbjuder vi skolskjuts för grundskolan. Tio kilometer är inte så långt i vår värld, utan då får barnen och pedagogerna rätt förutsättningar för att få en bra undervisning, säger Magnus Hultman, som understryker att hela moderata partigruppen står bakom det här.

Kvalité och social gemenskap

Elisabeth Löfkvist lyfte särskilt fram två motiv till beslutet: vikten av att kunna erbjuda kvalité i utbildningen och att eleverna får känna en social gemenskap i sin klass.

– Ni ser ju själva att det är få elever, i årskurs tre exempelvis är de bara två elever, då är det svårt att känna en klasstillhörighet. Att utvecklas i en klass och få den sociala biten är jätteviktigt och att man inte behöver ha hattandet att behöva åka mellan Järnforsen och Målilla skola.Att de får en kvalité i en samlad skoldag tycker vi är väldigt, väldigt viktigt.

Mångmiljonsatsning i Vena

När alla olika parametrar slagits samman tog politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott enhälligt beslutet att förslå barn- och utbildningsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att stänga Järnforsens skola och fritidshem från höstterminen 2023. Eleverna flyttas till Målilla skola.

– Det är det enda rätta beslut vi kan ta nu, sa Magnus Hultman. Vi gör en satsning på 50 miljoner kronor i Vena, där det är en god tillväxt på barn. Vi kan inte skjuta investerade pengar i det här fallet till Järnforsen som inte har den tillväxten som vi önskar.

– Men, tillägger han, kommer det fler barn framöver får vi agera utifrån det.

”Kan inte bli överens”

Föräldraföreningen har presenterat många olika förslag, som man menar skulle öka elevantalet på Järnforsens skola.

– Vi har tittat på allt, men allt är inte genomförbart i vår värld. De har fått svar från nämnden, i övrigt tror jag aldrig vi kan bli överens med en bygdeförening för de tittar på sin ort, med all rätt, medan vi tittar på hela kommunen. Det är vår skyldighet att göra det, sa Magnus Hultman.

Vad tänker ni att ni kan komma att få för reaktioner på det här?

– Jag tror att många redan börjat tänka och börjat förstå vart åt det lutar, säger Elisabeth Löfkvist. Jag tror att den som är medveten och vill sitt barn allra bäst förstår att vi gör rätt. Sedan är det alltid svårt att lägga ner en skola på en ort, men när det inte finns barn då har vi ingen valmöjlighet. Jag tror att det kan bli diskussioner, men det får vi ta då.

Det finns ett gammalt beslut i fullmäktige, att inga skolor ska läggas ner. Hur ser ni på att ni går ifrån det nu?

– Som jag sa tidigare, det är att verka härifrån och framåt, säger Magnus Hultman. Det är en sådan dignitet i det här beslutet, men det är helt andra förutsättningar nu. Sedan är vi fullt medvetna om processen, att det måste upp i fullmäktige.

Målilla blir hänvisningsskola

Arbetsutskottet förslår också BUN att äska 2,5 miljoner kronor från kommunfullmäktige till en upprustning av den tidigare förskolan på Samuelsgatan i Järnforsen.

– Med avsikt att flytta förskolans verksamhet dit, redogjorde barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Det finns också ett beslut i arbetsutskottet att föreslå nämnden att ändra hänvisningsskola för Virserum och Järnforsens upptagningsområden till Målilla skola från höstterminen 2023.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt