Annons:

Efter två år blir det marknad i Hultsfred igen – men färre knallar än före pandemin

Thorbjörn Svahn, Sophie Axelsson och Fredrik Eriksson ser fram emot Hultsfreds marknad och Slöjdens dag. Foto: Ossian Mathiasson

Efter två år blir det marknad i Hultsfred igen – men färre knallar än före pandemin

Hultsfreds marknad lever upp igen efter två års uppehåll. 20 000–25 000 besökare väntas besöka marknaden som lockar färre knallar än tidigare år. 

Annons:

Fredrik Eirasson hoppas på att få en bra återstart när Hultsfreds marknad drar igång igen efter två pandemiår. På lördag kan man besöka Hultsfred och strosa runt bland 145 marknadsförsäljare, vilket är något färre i jämförelse med 2019. 

– Vi ser en minskning med 35 knallar då vi hade 180 knallar 2019. Vi har haft som målsättning att klara 100 knallar så vi är nöjda. Det är självklart kul att vi är igång igen efter att pandemin stått i vägen i två år, säger Fredrik Eirasson från arrangörsklubben Hultsfreds FK. 

Vad är förklaringen till minskningen av antalet marknadsförsäljare? 

– Det handlar om att de antingen är för gamla och har pensionerat sig under pandemin eller att de tycker att det är för dyrt att åka med dagens drivmedelspriser.

Krymper marknadsområdet

Hultsfreds FK väljer till följd av att knallarna blir allt färre att krympa marknadsområdet och ta bort nästan 40 platser.

– Både vi och knallarna är ute efter tätheten så vi har tryckt ihop det, säger Eirasson. 

Det är elfte gången som Hultsfreds FK står för värdskapet av Hultsfreds marknad. Sommaren 2010 var första gången som klubben stod som arrangör för marknaden och räddade den med kort varsel efter Rockpartys konkurs.

Arbetet med att rita upp marknadsplatserna inleddes i måndags och antalet marknadsdiskar som ska resas har minskat då marknadsförsäljarna har egna stånd.

– Vi beställde 20 nya diskar 2016–2017 och det var 15 som vi använde som mest. 

Ny aktör ansvarar för tivolit

Festival Park och Tivoli Sweden AB från Örebro gör sitt första år som ansvarig för tivolit. 

– Det nya tivolit har öppet fredag och lördag och erbjuder nio-tio attraktioner. Vi hjälptes åt att leta upp ett tivoli i och med att vi använde samma aktör tidigare. De har nio-tio attraktioner. De kom med de första ekipagen i måndags. 

Hur många besökare hoppas ni på?

– Det brukar ligga mellan 20 000 och 25 000 besökare och det var närmare 25 000 besökare 2019. Nu arrangeras Antikrundan i Virserum samtidigt och vi hoppas på att det ska ha en positiv effekt med att det blir fler som kommer hit. Vi hoppas att vi når samma besöksantal och jag är säker på att många är sugna på marknaden. 

Hultsfreds marknad är en endagsmarknad men de som vill komma och börja sälja på fredagen har möjlighet till det. Tivolit och puben kör igång redan på fredagen. 

– Vi i HFK sköter precis som 2019 puben och gör det ihop med Folkparkens vänner. 

Fullmäktigepartierna finns på plats under marknaden. Vimmerby Sportdansklubb uppträder på lördagseftermiddagen. DJ Strömbom ansvarar för musiken under båda kvällarna. 

"Erbjuder en lugn oas"

På lördag genomförs också Slöjdens dag i hembygdsparken. Det är hembygdsföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerar det för 21:e gången. 

– Hembygdsföreningen har servering i hembygdsparken och erbjuder en lugn oas där man kan sitta ner en stund innan man ger sig ut i marknadsvimlet igen, säger Thorbjörn Svahn från Hultsfreds hembygdsförening. 

Studieförbundet Vuxenskolan ser till att hembygdsparken fylls av hantverkare. 

– Det blir ungefär 15 hantverkare och det brukar ligga runt 20. Det beror till exempel på att flera är engagerade runt Antikrundan som kommer till Virserum, säger Sophie Axelsson.

Svahn berättar att man vill slå ett slag för hantverk.

– Syftet är att få folk intresserade av hantverk och att de kanske anmäler sig till någon av Studieförbundets hantverkscirklar, säger Svahn.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt