Annons:

  • Rekryteringen har gått över förväntan efter tuff period – Sara en av sju nya sjuksköterskor

    Sara Anwari har flyttat hem från Göteborg och tagit anställning som sjuksköterska i Hultsfreds kommun sedan studierna avslutades tidigare i år. Hon är en av sju nya som rekryterats den senaste tiden. Foto: Privat

  • Rekryteringen har gått över förväntan efter tuff period – Sara en av sju nya sjuksköterskor

    "Det har gått jättebra med rekryteringen, över förväntan. Jag är lite stolt måste jag säga", säger enhetschef Rickard Nilsson. Foto: Privat

Rekryteringen har gått över förväntan efter tuff period – Sara en av sju nya sjuksköterskor

Sju nya sjuksköterskor har rekryterats till Hultsfreds kommun på kort tid. 23-åriga Sara Anwari är en av dem. Hon återvänder hem till Hultsfred, för jobbet som sjuksköterska.
– Det har gått jättebra med rekryteringen, över förväntan. Jag är lite stolt måste jag säga, säger enhetschef Rickard Nilsson.

Annons:

När Rickard Nilsson tillträdde sin tjänst som enhetschef för kommunens sjuksköterskor den 1 juni var målsättningen tydlig – han skulle fokusera på rekryteringsbiten.

Annonser och spontanansökningar ledde till hela fem nya sjuksköterskor, där de två sista gör sin första arbetsdag den 1 november. 

– Utöver det rekryterades två till sommaren, som började innan jag tillträdde så sammanlagt har vi fått in sju: sex kvinnor och en man. Utöver det har vi två på kö som sökt sig till oss, men som vi i dagsläget tyvärr inte har möjlighet att anställa av budgetskäl. Så just nu ser det väldigt bra ut sjuksköterskemässigt i Hultsfreds kommunen, säger Rickard Nilsson.

Fortgående arbete

Rekrytering var prio ett och kommer även vara ett fortgående arbete. Rickard Nilsson är väl medveten om att vården är en rörlig bransch. Som sjuksköterska kan man i regel skicka ett mail till vilken verksamhet som helst och ha ett jobb i morgon.

– För arbetstagaren är det en fördel att kunna jobba var man vill, som arbetsgivare är det en utmaning att vara den mest attraktiva. Hultsfreds kommun konkurrerar ju om sjuksköterskorna med ambulansverksamheten och två hälsocentraler. Det som kan vara ett problem i det här området att vi har stora geografiska avstånd till lärosäten. Oskarshamn och Västervik har några få platser, men de sjuksköterskorna brukar slukas av sjukhusen. På så sätt förstår jag att det varit historiskt svårt att rekrytera – nu har vi lyckats, det är en våg vi försöker rida på.

Vad tror du är anledningen till att rekryteringsarbetet gått så bra nu?

– Jag vet inte vad vi gjort annorlunda nu jämfört med tidigare. Hade jag vetat vad vi gjort rätt, skulle jag fortsätta med det för all framtid. Det kan vara ren tajming, att folk i närområdet har tagit examen lagom. Fyra av de sju är nyexaminerade i somras. Det stärker den tesen. Plus att jag lagt stor fokus på rekryteringsarbetet. Det har gått jättebra, över förväntan. Jag är lite stolt måste jag säga, säger Rickard Nilsson.

Fyra av sju återvänder

Fyra av sju har varit i verksamheten tidigare, antingen som semestervikarier eller haft praktik under sina sjuksköterskestudier.

– De känner igen personalgruppen och har velat komma tillbaka till den. Det är en väldigt god kultur i gruppen upplever jag, där man värnar om varandra. Jag tror att många söker sig till det. Lön i all ära, vi har en bra lön också jämfört med regionen, men till syvende och sist går man till jobbet för att man trivs med sina arbetskamrater och det man gör, säger Rickard Nilsson.

Flyttar hem

23-åriga Sara Anwari är en av de nyanställda. Hon återvänder hem till Hultsfred, för jobbet som sjuksköterska efter tre års studier i Göteborg.

– Jag har bott här sedan vi flydde till Sverige 2015. Jag ville liksom komma i väg hemifrån, till den stora staden. Nu kändes det jättekul och inspirerande att komma tillbaka. Här känner jag området, har min familj och många vänner eftersom jag gick här på gymnasiet. Det kändes tryggt och jag ser fram emot att samla på mig nya erfarenheter.

Hon och tre år äldre Carl Bälter Sandell från Vimmerby var studiekamrater i Göteborg. Nu blir de kollegor.

– Det var min tanke hela tiden att flytta hem, jag är ingen storstadsmänniska, så det var ett självklart val för min del.

Hur kommer det sig att du valde att jobba i Hultsfreds kommun?

– Jag var intresserad av att få testa hemsjukvårdsdelen inom sjuksköterskeyrket, då jag jobbat inom slutenvården en tid. Jag har bara hört gott om Hultsfreds kommun, via närstående, så jag hörde av mig dit. Jag var på intervju och allt kändes bra och lovande, säger Carl Bälter Sandell.

Facket slog larm

I våras lyfte sjuksköterskorna Julia Ljungberg och Lisa Karlsson, i rollen som förtroendevalda i Vårdförbundet, att bristen på sjuksköterskor i Hultsfreds kommun ledde till en ansträngd och ohållbar arbetssituation för de anställda.

Elina Johansson är ny på den posten och kan bekräfta att det fortsatt vara ansträngt.

– Framför allt under sommaren, veckovis har det varit väldigt tungt på olika områden just för att vi varit få som jobbat. Sedan har vi hjälpts åt i arbetsgrupperna och stöttat varandra, men arbetsbördan går inte ner under sommaren bara för att vi går på semester. Den ligger konstant.

Kollegorna får det bättre

Nu ser hon fram emot att hon och kollegorna ska få en bättre arbetssituation.

– Vi är jätteglada att man kunnat bemanna upp till en nivå som känns bra, säger Elina Johansson och fortsätter:

– Sedan rör det sig alltid i en arbetsgrupp så det är bra att vara fullbemannat och många på plats, för man vet aldrig vad som händer i en arbetsgrupp. Så det är klart att det känns jättebra att vi är många nu.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt