Annons:

Delbesked i tvisten mellan Migrationsverket och kommunen:

Martin Snickars menar att beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen är väntat. Foto: Arkivbild

Delbesked i tvisten mellan Migrationsverket och kommunen: "Ganska naturligt"

Tvisten mellan Migrationsverket och Hultsfreds kommun pågår ännu. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att Migrationsverket har rätt att stå som motpart. 
– Det är ganska naturligt, säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef i kommunen.

Annons:

Historien är vida omskriven sedan tidigare. Den korta versionen är att Hultsfreds kommun ligger i tvist med Migrationsverket kring ersättningar från verket under flyktingkrisen. 

Det rör sig om stora belopp och verket har från start varit tydliga med att de inte tänker betala tillbaka några pengar till kommunen för modulhyran som gjorde att kommunen klarade behovet av lokaler för skola och förskola under den stora flyktingvågen. 

Först överklagade kommunen verkets nej till Förvaltningsrätten och fick rätt. Det ledde till att Migrationsverket överklagade till Kammarrätten, som också gav kommunen rätt.

Men det var inte slut på de juridiska vändorna där. Istället överklagade den statliga myndigheten till Högsta förvaltningsdomstolen.

Har rätt

Processen har pågått i flera år och är ännu inte i mål. Nu har den segdragna tvisten fått ett delbesked.

Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att Migrationsverket har rätt att stå som motpart i Förvaltningsrätten efter kommunens överklagande.

– Det är ganska naturligt anser jag. Migrationsverket är en part i det här och det hade varit konstigt om de hade dömt något annat, säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef i kommunen.

Vad gäller grundfrågan och kommunens mångmiljonkrav är ingenting sagt. 

– Själva ärendet är inte prövat, utan nu har de prövat om Migrationsverket har rätt att yttra sig och överklaga. Efter den här processen kommer man titta på själva överklagandet. 

Oklart tidsperspektiv

Martin Snickars säger att man inte vet någonting om tidsperspektivet.

– Nej, vi vet inget om det. Vi har inte mer information än vad som står i domen vi har fått. Läget har inte förändrats på något sätt, utan det var så här vi trodde att det skulle bli. Högsta förvaltningsdomstolen ville titta på om de hade rätt att vara en motpart, nu har man gjort det och vi får se vad som händer nu. Det här är ren formalia.

Beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen kan dock bli prejudicerande för statliga förvaltningsmyndigheter generellt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt