Annons:

Kommunen får ingen ersättning för modulerna:

Hultsfreds kommun får ingen ersättning längre för kostnaderna av att hyra moduler för att klara kraven på lokaler till skola och förskola. Migrationsverket säger nej. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunen får ingen ersättning för modulerna: "Kostar tio miljoner per år"

Hultsfreds kommun har fått flera tunga besked på sistone. Migrationsverket tänker inte betala tillbaka några pengar till kommunen för modulhyran som gjorde att de klarade behovet av lokaler för skola och förskola under flyktingkrisen.
– Vi fick uppdraget att lösa problemet och gjorde det. Nu står vi kvar med kostnaderna, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär Edgren (M).

Annons:

Det var under gårdagens pressträff efter det senaste sammanträdet för barn- och utbildningsnämnden som barn- och utbildningschefen Martin Snickars, Micke Lång (S) och Pär Edgren (M) tog upp den dystra nyheten. 

Hultsfreds kommun har fått massa avslag, totalt 36 stycken på ett år och tre månader, på de återsökta pengarna för modulerna som de har använt för att klara kraven inom förskole- och skolverksamheten.

– För att lösa det stora migrationstrycket och kunna ta emot alla asylsökande så fick vi plocka in modul efter modul. Vi gjorde allt för att skriva in eleverna i tid och ordna skol- och förskoleplatser. Det blev fullt överallt och antalet asylsökande dubblerades, säger Pär Edgren. 

"Kan inte säga upp dem i förtid"

Fram till tredje kvartalet förra året stod Migrationsverket för alla modulkostnader men nu väljer de alltså att stänga igen plånboken. 

– Vi har återsökt det som modulerna har kostat att hyra så det handlar om 36 avslag på ett år och tre månader. Ett år kostar tio miljoner kronor. Vi har i de flesta fallen treårskontrakt på modulerna och det är ett-två år innan de kan avvecklas. Våra avtal för modulerna kan vi inte säga upp i förtid, vi måste ha kvar dem till avtalet går ut, säger Martin Snickars. 

Hultsfreds kommun fick ta ett mycket stort ansvar under flyktingkrisen 2015 och tog hjälp av inhyrda moduler för att lösa lokalbristen för skola och förskola.

– Vi har fått tillbaka pengar för stora delar av 2017 (fram till tredje kvartalet), likaså 2015 och 2016. Då fick vi för alla moduler som vi hade hyrt in men sedan har de gett avslag på samtliga modulkostnader, säger Martin Snickars. 

Det är något som gör nämndens ordförande, Pär Edgren (M), mycket irriterad. 

– Det handlar om tio miljoner kronor per år. Vi var tvungna att lösa problemet, det var snabba ryck och vi hade inga lokaler. Det är dåligt av statens myndigheter. De måste öppna sina ögon och vi vill ha täckning för det vi har gjort, säger Edgren. 

"Har gjort allt som vi kunnat"

Även Micke Lång (S) tycker att det känns tungt att Hultsfred, som tog ett stort ansvar, får denna käftsmäll.

– Här måste man se en förståelse för hur det drabbar oss när vi ändå har tagit det enorma ansvaret som vi har gjort. Hultsfreds kommun har stuckit ut och har växt mycket. Vi har verkligen gjort allt som vi har kunnat. Nu sitter vi kvar med de här kostnaderna, säger Micke Lång. 

Hultsfreds kommun köper verkligen inte Migrationsverkets avslag och har skickat in ett överklagande till Förvaltningsrätten i hopp om att få ersättning för extrakostnaderna som man har dragit på sig för att hyra in modulerna.

– Det är riktat till våra vänner i Stockholm. De tror att det är klart men det är det inte, säger Edgren. 

Migrationsverket har i samtliga avslag pekat på att de kan bevilja ersättning för kostnader som bedöms vara av extra karaktär enbart i fall som styrkts med individuppgifter. De menar att lokalkostnader för asylsökande barn ersätts inte särskilt då de förväntas rymmas i ordinarie lokaler och Hultsfred är inte hemkommunen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt