Annons:

Migrationsverkets svek mot Hultsfred blir rättssak:

Martin Snickars berättar att frågan om Migrationsverkets svek mot kommunens modulkostnader blir ett fall för Förvaltningsrätten. Foto: Ossian Mathiasson

Migrationsverkets svek mot Hultsfred blir rättssak: "Klarar inte av det"

Hultsfreds kommun får inte längre ersättning för modulkostnaderna av Migrationsverket som anser att det är ett åtagande som kommunen ska lösa.
– Vi har yttrat oss efter att Migrationsverket har sagt sitt. Jag tror att det blir en process i förvaltningsrätten, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

I juni berättade Dagens Hultsfred att Migrationsverket inte tänker betala några pengar till Hultsfreds kommun för modulhyran som gjorde att de klarade behovet av lokaler för skola och förskola under flyktingkrisen.

”Vi fick uppdraget att lösa problemet och gjorde det. Nu står vi kvar med kostnaderna”, sa barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär Edgren då. 

Hultsfreds kommun fick avslag på över 36 ansökningar på återsökta pengar för modulerna som de har använts för att klara kraven inom förskole- och skolverksamheten. Fram till tredje kvartalet 2017 stod Migrationsverket för alla modulkostnader men nu säger de bestämt nej. 

– Vi lämnade in totalt 32 överklaganden till Förvaltningsrätten. Sedan dess har Migrationsverket yttrat sig och vi har fått chansen att svara på det. Jag tror att det blir en process i Förvaltningsrätten. Det kan dröja upp till ett år innan det händer något, säger Martin Snickars. 

"Klarar inte av det"

Att Hultsfred har fått detta svek från Migrationsverket och går miste om ersättning på tio miljoner kronor per år är inget som Martin Snickars är okej med.

– De två SFI-modulerna är uppsagda eftersom vi ska bygga om på Rockcity-fastigheten. Migrationsverket skriver att asyl ska rymmas i befintliga lokaler och det gör det inte. Vi klarar inte av det som det ser ut. 

Hur ser du på alla andra moduler som ni hyr?

– Vi måste säga upp modulerna. Vi har inte råd att ha modulerna när vi inte får någon ersättning från Migrationsverket. Det är en stor kostnad för kommunen så det är problematiskt, säger Snickars och fortsätter: 

– Jag hoppas att vi får rätt i Förvaltningsrätten men det kan dröja länge innan vi får svar.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt