Annons:

FIBERGRÄVNING ORSAKADE STORA STRÖMAVBROTTET

Det är här, i Emmenäs som en av EoN:s kablar skadats i samband med fiberarbetet. Följden blev att 300 hushåll blev av med sin ström under åtta timmar på tisdagen. Foto: Lotta Madestam

FIBERGRÄVNING ORSAKADE STORA STRÖMAVBROTTET

Förklaringen till det långvariga strömavbrottet i går, är att Open Infra skadat EoN:s elkabel i samband med fiberarbetet.
– Vi tittar på vad som gått fel tillsammans med elbolaget. Av någon anledning fanns inte kabeln utmärkt, säger Anya Alenberg, kommunikationschef på Open Infra.

Annons:

Vid 14.45 på tisdagen drabbades Emmenäs och Rosenfors av ett omfattande strömavbrott.

– Det varade i åtta timmar och som mest var 300 kunder drabbade, säger Björn Persson, regionchef för EoN, område Öst. 

Det berodde på skador på en högspänningskabel, till följd av Open Infras arbete med att gräva ner fiber.

– Det stämmer att vi grävt av deras kabel, säger Anya Alenberg.

Vad har du för förklaring till det inträffade?

– När vi ska gräva går vi till ledningskollen och begär utsättning som det heter. Det har vi gjort för den här sträckan. Det som händer då är att alla kablar ska vara utmärkta inom tio dagar, förklarar Anya Alenberg och fortsätter:

– När grävarbetet går igång tar man hänsyn till de utmärkningspinnar som finns, som med olika färger markerar vad det är för kablar som ligger i marken. På den här sträckan fanns det inga markeringspinnar, så då grävdes det här, säger hon.

Kan det röra sig om ett sabotage?

– Det hoppas jag verkligen inte. De är väldigt viktiga de här pinnarna, man får absolut inte röra dem. De talar om för oss och för andra grävare var det inte ska grävas, så de är super, superviktiga. Det rör sig inte bara om elledningar, utan om vattenledningar och andras fiberkablar. Allt som ligger i marken måste märkas ut på den sträckan som ska grävas, så grävmaskinisterna tydligt ser på plats var det ligger en kabel och var det inte ska grävas.

Ni har ju fått en del kritik i området, att ni tidigare grävt på fastigheter ni inte hade tillstånd för att gräva. Och nu det här. Riskerar det här skada förtroendet för Open Infra?

– Ja, visst gör det det. Det enda vi kan göra är att försöka rätta till det, göra rätt och förklara från vår sida. Vi åker inte dit för att gräva fel, det är inget företag som vill det, utan allt det här är olyckligt. 

Vad händer nu närmast?

– Vi har en dialog med EoN, för att reda ut vad som är gjort. Vi ska prata med ledningskollen och EoN vad som är utmärkt och inte och hur det kommer sig att det här kunde ske.

Björn Persson vill inte kommentera det specifika fallet.

– Vi kan bara konstatera att det hänt, sedan vem som är skyldig åt ena eller andra hållet kan inte jag kommentera, utan omständigheterna kring kabelskadan får utredas.

Var på plats till långt in på natten

När strömavbrottet uppdagades och EoN kom på plats med sin personal har Open Infras underentreprenör Neo Sun hjälpt till med sina maskiner för att gräva fram kabeln så felet kunde åtgärdas.

– Man gör det så klart inte med flit, det här är inte vårt fel. Vi fick utskällning av några och jag hade jättedåligt samvete faktiskt. Det var jag som satt i grävmaskinen, säger Nermin som är ansvarig för grävteamet på Neo Sun.

Vad är det som hänt enligt dig?

– Det var inte rätt markerat. Jag har bilder och video som visar att jag grävt fem-sex meter ifrån markeringen. Vi försöker vara väldigt, väldigt försiktiga, speciellt när det gäller högspänning.

Neo Sun har stoppat grävningen tills vidare.

– Ja, tills vi får allt markerat som det ska. Vi gräver inte mer åt det hållet nu.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt