Annons:

ÖVERKLAGAN AVSLÅS – NU VÄNTAR RIVNING AV HYRESHUS I VIRSERUM

Beslutet om att riva hyreshuset på Bastugatan i Virserum överklagades till förvaltningsrätten. Nu har ärendet hanterats och Hultsfreds kommun har agerat på rätt sätt. Foto: Ossian Mathiasson

ÖVERKLAGAN AVSLÅS – NU VÄNTAR RIVNING AV HYRESHUS I VIRSERUM

Förvaltningsrätten I Växjö slår fast att de rivningshotade hyreslägenheterna på Bastugatan i Virserum får rivas. Den inkomna överklagan från tre kvinnor i Virserum har fått avslag. 

Annons:

Kommunstyrelsen fattade under förra hösten beslut om rivning av hyreshuset, Väduren 4, på Bastugatan i Virserum med anledning av att de tyckte att lägenheterna var i för dåligt skick. Hultsfreds Bostäder föreslog även rivning av Väduren 5, men kommunstyrelsen bad kommunala bostadsbolaget att se över om det var ekonomiskt möjligt att bygga om det till lägenheter. 

Det är ett beslut som har rört upp känslor och lett till överklagan från tre kvinnor som bor i Virserum. Marie Lönn, Lille-Bil Nilsson och Rebecka Nilsson har anfört att de tycker att beslutet är dåligt underbyggt och strider mot folkviljan.

Avslag på alla punkter i överklagan

Förvaltningsrätten har endast prövat det överklagade beslutets laglighet och inte beslutets lämplighet eller skälighet. Det de har kommit fram till är att Hultsfreds kommun inte agerat felaktigt, vilket Oskarshamns-Tidningen var först med att rapportera om. 

”Förvaltningsrätten kan konstatera att det klagandena har anfört till övervägande del rör rena lämplighetsaspekter, som domstolen inte har att pröva inom ramen för målet. Vad gäller det klagandena har framfört om att beslutet strider mot folkviljan eller kommunens bostadsförsörjningsprogram innebär inte att det överklagade beslutet är olagligt i kommunallagens mening”, skriver Förvaltningsrätten i domen. 

Kommunallagen innehåller inga regler om omfattningen eller kvalitén av beredningen av nämndernas ärenden, enligt Förvaltningsrätten. 

”Det har alltså varit upp till kommunstyrelsen att avgöra i vilken mån beslutsunderlaget och beredningen i övrigt varit tillräcklig i det aktuella ärendet. Inte heller det som klagandena anfört i denna del innebär alltså att beslutet är olagligt”, skriver Förvaltningsrätten. 

Det blir därmed avslag på alla punkter i överklagan. En intervju med Hultsfreds Bostäders ordförande Åke Nilsson (KD) dyker upp under dagen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt