Annons:

  • Gemensam satsning slog väl ut – samarbete ger brett program

    Lotta Madestam/privat

  • Gemensam satsning slog väl ut – samarbete ger brett program

    Lena Ewenson, Lena Leiske och Stefan Örneborg förbereder för julmarknad vid parhusen. Foto: Lotta Madestam

  • Gemensam satsning slog väl ut – samarbete ger brett program

    Jenny Nilsson och Ylva Gardelöf flankerar Tomten som lovar komma till julskyltningen. Foto: Privat

Gemensam satsning slog väl ut – samarbete ger brett program

Förra året blev det besöksrekord. Nu gör handlare, folkparksvänner och Kopparslagaren gemensam sak för att årets skyltsöndag ska bli ett så brett evenemang som möjligt i Hultsfred.
– Effekten blev bra för både oss och handeln, så vi kom överens direkt, att det här gör vi tillsammans, säger Rosie Folkesson, ordförande i Folkparkens Vänner. 

Annons:

Hultsfred Handel och Folkparkens Vänner har gjort skyltsöndagen till en gemensam angelägenhet. Det var första gången i fjol, och vilken premiär det blev.

– Det har aldrig varit så mycket folk i omlopp som det var förra skyltsöndagen, så nu hoppas vi på lika bra intresse i år, säger Jenny Nilsson, som är julskyltningsansvarig i Hultsfred Handel.

I Köpingsparken i år

Med tanke på arbetet med Tors Plan förläggs aktiviteterna till Köpingsparken istället för gågatan.

– Vi har fått bra hjälp av ÖSK, som varit behjälplig med belysning och planering av området.

Utöver att butikerna håller extraöppet har 15-20 hantverkare, företag, föreningar, skolklasser och UF-företag anmält sitt intresse för att medverka i Köpingsparken.

Inleder jultävlingen

Dessutom kommer räddningstjänsten med flera fordon och det finns ett litet tivoli för de allra yngsta. På Zaags trappa kan man även i år träffa tomten, som delar ut godispåsar till alla barnen.

Jenny Nilsson ser särskilt fram emot att Hultsfred Handels jultävling inleds på söndag.

– Deltagande företag är många, så i år är potten över 20 000 kronor. Det finns 50 paket att vinna, med ett innehåll från 250 kronor och uppåt, berättar Jenny Nilsson.

Vad tycker du om intresset från företagen?

– Det är kul att se att så många vill vara med. Det är ett bra sätt att synas ­– och ett bra sätt att ge tillbaka till de som handlar lokalt. Förra året gick det åt runt 5 000 lotter, så det handlas en hel del lokalt.

Ta tåget eller häst och vagn

Eftersom det här genomförs tillsammans med Folkparkens Vänner, som ordnar det man valt att kalla ”Jul i parken” så går det att åka både Smalspåret och häst och vagn mellan stationen och parken gratis, så alla ska hinna och orka med allt som erbjuds.

– Vi har försökt få till ett så brett program som möjligt för hela familjen, säger ordförande Rosie Folkesson och ger några exempel ur programmet.

– Micke Lång spelar lite julsånger vid brasan, föreningar har lotterier, vi har gjort i ordning den gamla skjutboden, där har vi bollkastning och andra aktiviteter, scouterna har fiskdamm och Tomten kommer för att dela ut godis till barnen. Och så har vi en utställning med teckningar som förskolebarn ritat på temat julen. Det är kul, för vi vill ju ha med barnen så mycket det går.

Det är de som sagt att det är synd att ha två evenemang samtidigt och konkurrera med varandra, hur ser du på det?

– Effekten blev bra för både oss och handeln, så vi kom överens direkt, att det här gör vi tillsammans. Det blev en väldigt bra kombination. Tror folks oro berodde på att de inte riktigt visste vad det var, säger Rosie Folkesson.

Se hantverkare arbeta

I år satsar också Galleri Kopparslagaren extra, för att höja utbudet första advent.

– Vi vill ha igång lite mer aktivitet här i kvarteret, eftersom vi har vår julutställning öppen, så i år blir det även marknad vid parstugorna, säger Lena Loiske.

Korpens tipspromenad utgår från Kopparslagaren, Tomten kommer för att visa besökarna runt och det kommer grillas marshmallows och det finns glögg.

– Dessutom har vi hantverkare på plats för att visa bland annat hur man spinner och målar på julkulor, likaså medverkar gruppen ”Stickorna”, det är de som stickar babypaket, berättar ordförande Lena Ewenson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt