Annons:

Detaljplan ska rivas upp för att ge plats åt ny solcellspark

En detaljplan på flygplatsen ska rivas upp för att bereda plats åt ytterligare en solcellspark i Hultsfred. Foto: MostPhotos

Detaljplan ska rivas upp för att ge plats åt ny solcellspark

Detaljplanen på en flygby i anslutning till Hultsfreds flygplats ska upphävas för att ge plats åt en ny solcellspark. 

Annons:

En privatperson tog för mer än ett år sedan kontakt med miljö- och byggnadsnämnden för upphävande av detaljplanen för Fallhult 1:57 i hopp om att få anlägga en markbaserad solcellspark. Sökande anser att detaljplanen sätter stopp för planerna eftersom den medger bostäder med möjlighet till en mindre hangarbyggnad. Fastigheten är granne med flygplatsens fastighet.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättade i samband med pressträffen efter kommunstyrelsens arbetsutskott att tanken är att detaljplanen ska upphävas. 

– Det var en gång på 90-talet som tanken fanns på att man skulle ha en flygby på flygplatsen. Man kunde till exempel komma från Nederländerna, landa in med sitt privat flygplan, ha en bostad och ett garage för sitt propellerplan, säger Lars Rosander (C).

"Behöver upphäva detaljplanen"

Det tilltänkta projektområdet uppgår till en area på 142 hektar där det detaljplanerade området utgör cirka 19,3 hektar. Sökande äger inte marken men har ett arrendeavtal med markägaren och en fullmakt att driva detaljplaneprocessen. 

– Det fanns sådana ambitioner på 90-talet och vi gjorde en detaljplan utifrån önskemålen. Nu är det andra tankar och man kommer istället anlägga en solcellspark i detta område. Då behöver man upphäva detaljplanen för de tilltänkta byggnaderna och garagen. Det kan man inte bara göra med ett enkelt beslut utan det har varit ute på samråd. Det ska upp till fullmäktige för att detaljplanen ska upphävas, säger Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt