Annons:

  • Saneringsarbetet inlett – ”Några centimeter till hade varit förödande

    Claes-Göran Johansson mäter att vattnet stått 32 centimeter högt just här i garaget, ser man på tegelstenarna. Foto: Lotta Madestam

  • Saneringsarbetet inlett – ”Några centimeter till hade varit förödande

    "Några centimeter till och det hade varit förödande", summerar kultur- och fritidschef Tommy Svensson Pöder söndagens vattenläcka i centrumhuset. Foto: Lotta Madestam

Saneringsarbetet inlett – ”Några centimeter till hade varit förödande"

Några centimeter till och det hade varit förödande. Så vill kultur- och fritidschef Tommy Svensson Pöder summera söndagens vattenläcka i centrumhuset.
– Det känns förstås tråkigt, men man måste sätta det i ett perspektiv, säger han.

Annons:

Det råder febril aktivitet i H-cityhuset dagen efter den stora vattenläckan, saneringen har inletts.

På bottenplan har både Svenskt Rockarkiv och biblioteket stora förrådslokaler, som drabbats. I ett så här tidigt skede är det dock svårt för alla att få en bild av hur omfattande skadorna är, även om det börjat klarna något.

– Det finns ett säkerhetstänk på rockarkivet, precis som på våra andra arkiv där vi förvarar konst. Så nedersta hyllplanen är som tur var en bit upp från golvet. Sedan har lite grejer kommit till skada ändå, exempelvis affischer och guld-skivor, som är på torkning nu. Det är inte konstigt med så stora vattenmängder som vi talar om här, säger Tommy Svensson Pöder.

Sätta det i ett perspektiv

Han fick ett telefonsamtal på söndagsmorgonen och begav sig snabbt till platsen.

– Det känns väldigt tråkigt, för det är unika saker – ett arv. Men man måste ändå ha ett perspektiv till det hela, med allt som händer i vår värld, säger han.

Hur vill du bedöma situationen i dagsläget?

– Min bedömning är att det kunde varit mycket värre, sedan kommer vi förstås behöva bryta upp golv. Men – några centimeter till och det hade varit mer förödande.

Stolt över engagemanget

Även Tommy Svensson Pöder vill berömma det engagemang som blev snabbt, när det blev känt att en stor vattenläcka drabbat centrumhuset, som ägs av Famera Fastigheter AB.

– Jag är stolt över det engagemang som finns inom kommunen. Det var en snabb insats från räddningstjänsten, de gjorde ett jättejobb, och från anställda som bar och fixade.

”Millimetrarna på vår sida”

Lisa Johansson Schounke är bibliotekschef och var snabbt på plats även hon på söndagen.

– I det akuta skedet kan jag säga att biblioteket klarat sig väldigt bra. Vi hade millimetrarna på vår sida. Sedan blir det förstås en del golv som måste brytas upp, säger hon.

I själva garaget är kommunala verksamheten Föreningslaget på plats för att rädda undan lite som stått i vatten. Det syns på väggen att vattnet stått fyra tegelstenar upp.

– 32 centimeter högt stod vattnet just här, säger Claes-Göran Johansson som plockat fram en tumstock. Så det handlar om ofantliga mängder vatten med tanke på hur stort garaget är.

Det ska ha varit en koppling till tretumsledningen som brustit på natten, vilket orsakade att stora mängder vatten läckte ut i källarplanet, som också omfattar garage. Där ska vattnet ha stått runt 40 centimeter högt och i övriga källarlokaler sex-sju centimeter.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt