Annons:

Två lärarförbund blir ett – syftet är att bli starkare tillsammans

I morgon slås Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund samman på det lokala planet till en nya gemensam organisation, Sveriges Lärare. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Två lärarförbund blir ett – syftet är att bli starkare tillsammans

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund kommer avsluta sina respektive lokalföreningar. I morgon onsdag bildar man istället en lokal avdelning av den nya gemensamma organisationen Sveriges Lärare.

Annons:

Frågan om att bilda en gemensam organisation för Sveriges Lärare och alla inom utbildningssektorn har varit diskuterad i många år. ”Enighet ger styrka” har varit det främsta argumentet.

Man menar att lärarprofessionen kommer att stå starkare mot arbetsgivare och politiska beslutsfattare som en organisation istället för två.

Lokalföreningarna avvecklas

I morgon onsdag kommer det ske lokalt i Hultsfred genom att man kommer att hålla inte mindre än tre årsmöten på Rock City.

Då kommer Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund att avsluta sina respektive lokalföreningar vid två separata årsmöten – följt av ett nytt årsmöte där man tillsammans bildar en lokalavdelning av den nya gemensamma organisationen Sveriges Lärare.

Större och starkare organisation

I stora drag har Lärarförbundets medlemmar mest varit klasslärare i de lägre årskurserna, förskollärare, fritidslärare och yrkeslärare, medan Lärarnas Riksförbund mest lockat ämneslärare på grundskolans högstadium och gymnasium samt studie- och yrkesvägledare. 

”När vi inte talat med en gemensam röst, utan varit spridda på flera fackförbund, har arbetsgivare och politiker kunnat spela ut lärarnas olika företrädare mot varandra. När nu två blir en större och starkare organisation ökar möjligheten att driva krav på en likvärdig skola och att läraryrket ska få attraktiva och hållbara villkor som lockar fler att välja detta fantastiska yrke”, skriver man i ett pressmeddelande.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt