Annons:

Skolverkets prognos: Så många lärare kommer saknas i Kalmar län

Skolverkets prognos visar att tusentals lärare saknas i Kalmar län om 15 år. Foto: MostPhotos

Skolverkets prognos: Så många lärare kommer saknas i Kalmar län

Lärarbristen ser inte ut att minska i Sverige. I Kalmar län kommer 4 000 lärare saknas om 15 år – enligt Skolverkets prognos.
– Prognosen visar på ett fortsatt allvarligt läge, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Annons:

Totalt kommer det enligt Skolverket att saknas 45 000 behöriga lärare och förskollärare i Sverige om 15 år. I Kalmar län handlar det om 4 000 lärare saknas. Det visar en kartläggning som Skolverket har gjort.

Skolverket skriver i sin prognos att det framtida examinationsbehovet kraftigt överstiger den framtida examinationen fram till 2033.

– Lärarbristen kommer inte att bli fullt lika omfattande som tidigare befarats även om prognosen visar på ett fortsatt allvarligt läge och stora rekryteringsutmaningar. Det behövs åtgärder för att öka yrkets attraktivitet liksom att skapa likvärdiga förutsättningar för lärare i hela landet. Likvärdigheten, precis som den senaste PISA-studien visar, är den svenska skolans allra största utmaning. Detta illustreras inte minst av att bristen på legitimerade lärare är störst där de behövs som mest. Det vill säga i skolor med elever med socioekonomiskt svag bakgrund och elever i små glesbygdskommuner, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Hon menar att det behövs flera åtgärder för att öka yrkets attraktivitet och lösa den bristande likvärdigheten.

– Staten är den enda aktör som kan lösa den bristande likvärdigheten. När kommunerna nu genomför nedskärningar på skolans område framstår det som ännu mer angeläget. Ett statligt ansvar måste kombineras med kraftfulla insatser för att minska lärarnas arbetsbelastning och fortsätta uppvärderingen av lärarnas löner. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt