Annons:

Hela Sverige bakar-Daniel rasar mot

Hela Sverige bakar-Daniel, som är från Storebro, gillar inte att "fösta tossdan i mass" är på väg att bli inofficiell nationaldag i Småland. Foto: TV4/Hela Sverige bakar

Hela Sverige bakar-Daniel rasar mot "fössta tossdan i mass" – se videon här

Daniel Svensson från Storebro blev känd för den breda allmänheten genom sin succémedverkan i Hela Sverige bakar. Nu rasar han mot att "Fössta tossdan i mass" skulle vara Smålands nationaldag.
– Jag tycker det har blossat upp för mycket. Vi kan inte göra en nationaldag av det, säger han till vår tidning.

Annons:

Daniel Svensson bor numera i USA, men att han kommer från våra trakter märktes inte minst genom hur han pratade i tv-programmet Hela Sverige bakar. 

Hans tydliga Vimmerbydialekt var påtaglig genom hela hans resa till finalen. Det är just den dialektala delen han är mest kritisk mot när det gäller begreppet "Fössta tossdan i mass". Under gårdagen fick detta enorm uppmärksamhet och det har blivit en dag där bagerier säljer prinsesstårtor som om det inte fanns någon morgondag.

Han släppte en video på sina sociala medier, som väckte stora reaktioner. Till och med initiativtagaren till det som många nu kallar för Smålands inofficiella nationaldag engagerade sig.

– Videon är gjord med glimten i ögat, men jag är ändå väldigt seriös och tycker att det har blossat upp lite för mycket när man börjar prata om begreppet nationaldag. Vi kan inte göra en nationaldag av det. Vi i nordöstra Småland känner ingen tillhörighet då vi inte hyllar denna specifika och regionala dialekt som vi inte har. Det som är positivt är att lokala bagerier har en chans att sälja lite extra tårtor, säger Daniel Svensson till vår tidning. 

Tror du att stockholmare, göteborgare och så vidare tror att alla i Småland uttalar det så?

– Jag tror att kunskapen om Småland generellt sett är dålig. Folk utanför nordöstra Småland har jäkligt dålig koll på hur vi pratar. Det är ändå någonstans runt 60 000 smålänningar som inte säger "massipan". I Hela Sverige bakar var det många tv-tittare som undrade om jag var från Östergötland. Så det var ett stort skäl till att göra den här videon. När kända människor som Annie Lööf säger att så här pratar "vi i Småland" och säger att man ska fira Smålands nationaldag med "massipantååta" – då blir jag så jäkla trött. Man ignorerar en stor del av Småland och man ignorerar även andra mathantverk som har mycket mer kultur och historia. Ostkakan exempelvis är otroligt mycket mer Småland än vad marsipantårta är. 

Initiativtagaren hörde av sig

Flöden på sociala medier fylls av marsipantårtor även i våra trakter. Och Daniel Svensson räknade med reaktioner på sin video. 

– Jag har fått hejarop från Vimmerbybor och folk som känner till vår dialekt. Jag har också fått flera meddelanden från folk som tackar för uppläxningen.

Hur reagerade du på att initiativtagaren till begreppet, Jonas Svenningsson, kommenterade din utläggning?

– Det känns ju lite extra när grundaren hör av sig. Han hade lagt upp min video också. Jag tycker det är stort av honom och tycker ju själv att det här med nationaldag inte är passande. Han sa till mig att det från början inte ens handlade om Småland utan bara var en dialekt i ett litet område. Det känns ändå inte som att man är helt ute och cyklar. Det kanske ökar chansen att huvudbudskapet med min video som är att öka Smålandskunskapen bland svenskar sprids lite mer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt