Annons:

  • Hela Sverige bakar-Daniel mitt i rekordhettan:

    Daniel Svensson från Vimmerby bor i Phoenix, där det just nu råder extremvärme. Foto: Privat

  • Hela Sverige bakar-Daniel mitt i rekordhettan:

    Värmen, som närmar sig 50 grader, plågar många, säger Daniel Svensson.

Hela Sverige bakar-Daniel mitt i rekordhettan: "Dör utan AC"

Daniel Svensson från Vimmerby gjorde succé i Hela Sverige bakar den senaste säsongen. Till vardags bor han i Phoenix i Arizona – där det under en längre tid varit galet varmt.
– Man vänjer sig aldrig. Det går knappt att vara ute, säger han.

Annons:

Under den senare delen av 2022 blev Daniel Svensson ett känt ansikte för stora delar av svenska folket. Svenskamerikanen som ursprungligen är från Storebro i Vimmerby kommun gjorde succé i tv-programmet Hela Sverige bakar och slutade till slut tvåa efter att ha fått ge sig i finalen.

Efter programmet har Daniel återvänt till Phoenix i delstaten Arizona i USA där han bor med sin familj. För den som inte gillar värme är Phoenix just nu inte direkt något att rekommendera. 

Flera svettiga rekord har slagits den senaste tiden och under flera veckor har temperaturen uppgått till minst 43 grader. Många drabbas förstås av värmen i den stora staden och Daniel är inget undantag. 

Just när vi pratar med honom är det 45 grader.

– Man får verkligen inget "break" från värmen. Min äldsta dotter hade simträning nu på morgonen och redan då vid sextiden var det uppe i 33-34 grader. Det är så drygt, säger Daniel Svensson.

Vänjer man sig vid så hög värme?

– Frågan är om man gör det? Jag gör det inte. Det är fortfarande jättevarmt i oktober och många bor här bara på vinterhalvåret. Det är väldigt fint här i sex månader mellan november och april. 

Hur gör man för att härda ut då?

– Det blir att man är inomhus väldigt mycket. Det går inte att vara ute och exempelvis motionera särskilt länge. Hela tiden när man är ute letar man skugga och man försöker dricka så mycket som möjligt. Man märker när man inte druckit tillräckligt med vatten. Energin är ganska låg hela tiden. 

"Dör utan AC"

Daniel Svensson säger att rekord efter rekord har slagits, även om det ännu inte nått upp till 50 grader. 

– I Sverige kanske man gnäller när det är 35-36 grader, men det här är ytterligare en nivå. Jag skulle inte uppmana någon att resa hit just nu, det är outhärdligt. Det märks att det här är ett rekordår för det är mycket varmare än det har varit tidigare. Det blir mentalt och tar på psyket. 

Enligt NBC har minst 18 personer dött av värme i Phoenix det här året. Det råder också varningar i Arizona och flera andra delstater för extremvärmen. Invånarna uppmanas att tillbringa så lite tid som möjligt utomhus, dricka mycket vatten och inte lämna barn eller djur i bilen. Dessutom uppmanas man slå på luftkonditioneringen.

– Det går inte utan AC, då dör man. Det som är jobbigt är inflationen och elpriserna, men man måste ha på AC:n. Annars går det inte. Vi har AC:n på hela natten samt en extra fläkt, men ändå sover man inte i närheten av lika bra som annars. Jag tycker ändå att det är under dagen som det är värst med den pressande solen. 

Överväger att flytta

Nu säger Daniel att familjen överväger att flytta från staden.

– Jag vill bara bo i Sverige hela sommaren. Min fruga är lite inne på Kansas nu, där vi bodde tidigare. Vi står i valet och kvalet – och det beror på värmen. November till april är fantastiskt, men det här är inte roligt. Min dröm är att kunna säsongsjobba i Sverige på somrarna. 

Hela Sverige bakar-stjärnan har varit på väg till Sverige flera gånger den senaste tiden, men har fått ställa in i sista stund.

– I sommar blir det nog inget, men nu hoppas jag kunna komma en jättesnabbis i slutet av september och njuta av den krispiga höstluften förhoppningsvis. Jag skulle ha varit med i Nyhetsmorgon i början av juli, men hade tyvärr inte råd med det. 

Får du många förfrågningar nu efter programmet?

– Jag får en del förfrågningar här i USA om att öppna bagerier, men inte lika mycket från Sverige. Det vore roligt att kunna göra en del i Sverige och få representera min hembygd som jag är stolt över.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt