Annons:

  • Här är pensionärerna som räddar röntgen i Vimmerby – nu är det öppet igen

    Systrarna Yvonne Dahl och Christina Andersson är pensionärerna som räddar röntgens existens i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

  • Här är pensionärerna som räddar röntgen i Vimmerby – nu är det öppet igen

    Här är man tillsammans med undersköterskan Jennie Södergren.

Här är pensionärerna som räddar röntgen i Vimmerby – nu är det öppet igen

Pensionärer räddar röntgenavdelningen i Vimmerby. Nu har systrarna Christina Andersson och Yvonne Dahl tagit emot hela 60 patienter på två dygn sedan återöppnandet. 
– Nu är alla positiva att det öppnat igen, säger Christina Andersson.

Annons:

I månadsskiftet november-december stängde röntgenmottagningen i Vimmerby. Kritiken var stor och artiklarna i media har varit många. I februari kom beskedet att röntgen skulle öppna igen den 4 april. 

Det är de egentliga pensionärerna Christina Andersson, 65, och Yvonne Dahl, 69, som räddar verksamheten. Systrar, som de faktiskt är, jobbade båda här tills röntgen stängde. Yvonne har jobbat sedan 1991, men gick egentligen i pension för flera år sedan. Ändå har hon hoppat in som timvikarie. 

Christina gick i pension i samband med stängningen av röntgen. Men båda var redan då öppna för att jobba vidare. Till slut kom man till en lösning och röntgenmottagningen bemannas nu av de två pensionerade röntgensjuksköterskorna tisdagar och onsdagar. Till sin hjälp har man också en undersköterna. På onsdagen är det Jennie Södergren. Totalt är det tre undersköterskor från hälsocentralen som delar på uppdragen.

– Jag sa direkt när jag slutade att jag var beredd att fortsätta jobba, så det är roligt att vi har kunnat öppna igen och bra att det är igång, säger Christina Andersson.

– Och jag tillhör inventarierna här, skrattar Yvonne Dahl.

"Annars blir det aldrig helg"

Under tiden som mottagningen var stängd har patienterna i Vimmerby och Hultsfred fått åka till Västervik. Att intresset är stort för att komma hit märks tydligt.

Under tisdagen var det 36 undersökningar och under onsdagen, när vår tidning får komma på besök, har det genomförts 33 undersökningar. 

– Vi har fått ett väldigt positivt bemötande och många är glada för att de slipper åka till Västervik. Det sparar många minuter för dem. 

Christina Andersson fick något värre bemötande i samband med stängningen.

– Många tyckte att det var förskräckligt att det skulle stänga för att jag gick i pension. Det var inte speciellt roligt, säger hon. 

– Nej, det var ju inte ditt fel direkt. Att skylla på dig var lite fult. Men nu tycker alla att det är positivt, fyller Yvonne Dahl i. 

Båda tycker det är bra att kunna leva både pensionärsliv och arbeta ett par dagar i veckan.

– Det är verkligen jätteroligt och bra. Dessutom får man ju pensionärslivet också. Är man hemma alla dagar blir det ju aldrig helg, säger Yvonne Dahl. 

Kontrakt till nyår

I slutändan är ju dock bekymret att allt färre söker jobben.

– Det är jättesynd att det har blivit så och jag vet inte riktigt varför. Många utbildade sig samtidigt och är därför i samma ålder nu, så det är ju stora pensionsavgångar på gång.

Om ni ska få chansen att slå ett slag för yrket – varför ska man bli röntgensjuksköterska? 

– Det är verkligen jätteroligt. Man får träffa patienter i alla åldrar, allt från bebisar till personer som är 100 år. Det är ett väldigt tekniskt arbete också.

Röntgenavdelningen sommarstängs från vecka 25 och öppnar igen vecka 33. Christina och Yvonne har skrivit på fram till nyår.

Vad händer sen?

– Då får du komma igen, så får vi se, säger de och skrattar:

– Nej, men vi hoppas att det kommer fler röntgensjuksköterskor. Det är en väldigt stor brist och det är det även i Västervik.

När beskedet kom att röntgen skulle öppna igen sa Per Malcherek, verksamhetschef vid radiologen i Västervik, så här till vår tidning.

– Jag är jätteglad att kunna erbjuda det här. Det är självklart kul att kunna ha verksamhet igång igen i Vimmerby. Två dagar i veckan låter kanske inte så mycket, men det är definitivt bättre än igen verksamhet alls.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt