Annons:

Klart med placering för ny förskola i Vena:

I slutet på Stenkullavägen vill Hultsfreds kommun bygga den nya förskolan i Vena. Foto: Pixabay

Klart med placering för ny förskola i Vena: "Viktigt att vi kommer igång"

En arbetsgrupp med tjänstepersoner från flera olika förvaltningar har lokaliserat plats för den nya förskolan i Vena. 
– Det är skönt att alla är ense om en plats som funkar verksamhetsmässigt, byggtekniskt och infrastrukturmässigt, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Hultsfreds kommun har i över ett års tid arbetat för att få till en ny, permanent förskola i Vena för upp till 80 barn istället för en tillfällig tvåvåningsmodul. Det som har utretts det senaste året är placeringen av den nya förskolan och politikerna krävde i vintras mer action i processen. 

– Vi trodde att det skulle vara lätt att hitta en plats i Vena, men det har dragit ut på tiden. Nio olika platser har undersökts men den ena platsen efter den andra har fallit, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Nu har politikerna bestämt sig för var den nya förskolan ska byggas. En arbetsgrupp bestående av tjänstepersoner från flera olika förvaltningar har kommit fram till att bästa platsen är i anslutning till Stenkullavägens slut.

– Man kör upp precis efter Matlådan (obemannade butiken i Vena) och där villorna slutar har man hittat en plats som funkar ytmässigt för förskolans byggnad och lekytor, säger Lars Rosander. 

"Viktigt att vi kommer igång"

Det måste beställas en ny detaljplan för att möjliggöra byggnation av en ny förskola.  

– Det är kommunal mark och det finns en detaljplan som medger villahusbebyggelse så detaljplanen måste delvis göras om. Förslaget är att vi kör igång med detaljplanearbetet direkt, att vi ändrar detaljplanen och att den medger förskolebyggnation, säger Rosander. 

Enligt Rosander tar detaljplanearbetet ett och ett halvt år och byggnationen ett år.

– Man kan tycka att det är konstigt att det tar längre tid att ta fram en detaljplan än att bygga men det är så regelverket ser ut. Förhoppningsvis kan man köra bygglovet parallellt så när man väl är klar med detaljplanen så kan man skriva avtal på en färdigupphandlad förskola. Från det att man skriver på avtal till att man kan öppna upp verksamheten ska det ta ett år. Om två och ett halvt år är tanken att man ska öppna verksamheten, säger Rosander.

Kommunalrådet tycker att det är positivt att man har hittat en plats.

– Det som är viktigt är att vi kommer igång med arbetet och att invånarna i Vena vet att det kommer en ny förskola. Placeringen är bra och alla är nöjda, säger Rosander. 

Den befintliga förskolemodulen försvinner när den nya förskolan står klar.

– En del av förskolebarnen är i skolan och det gör också att skolan får ökade utrymmen för sin verksamhet. Vi ser att barnantalet är stabilt och stort i Vena, då känns det helt rätt att gå in med den här investeringen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt