Annons:

 • Unga designers fick ta plats – uppskattat samarbete på Oskarsgatan

  Algot Pettersson och Linda Olvenius, förskollärare på Råsebäcks förskola, hjälptes åt att plantera. Foto: Lotta Madestam

 • Unga designers fick ta plats – uppskattat samarbete på Oskarsgatan

  Molly Karlsén blåste stora såpbubblor tillsammans med Lena H Malmer. "Jag har aldrig blåst så här stora bubblor", sa hon. Foto: Lotta Madestam

 • Unga designers fick ta plats – uppskattat samarbete på Oskarsgatan

  Det fanns massa olika saker att pyssla med på Oskarsgatan, som valts ut för projektet Street Moves. Foto: Lotta Madestam

 • Unga designers fick ta plats – uppskattat samarbete på Oskarsgatan

  Barnen Elsa och Molly från Ekbackens förskola tillsammans med Vera, Maria, Alma, Ella och Linnéa från Råsebäcks förskola. Just samarbetet lyftes fram som en uppskattad del i arbetet. Foto: Lotta Madestam

Unga designers fick ta plats – uppskattat samarbete på Oskarsgatan

Barn från kommunens förskolor är delaktiga i utformningen av en del av Oskarsgatan, som ingår i projektet Street Moves. Det fina samarbetet framhölls bland personalen och det fanns särskilt en sak som uppskattades bland alla unga designers.
– Att få göra vindsnurror, sa kompisarna i kör.

 

Annons:

Det här går helt i linje med kommunens plan 24, där det står inskrivet att barnen har rätt att ta plats i samhället och att barnen ska synas och höras.

Så initiativet uppskattades när Street Moves och designbyrån Studio Doms kom med frågan om förskolorna ville starta ett samarbete och designa den här delen av Oskarsgatan.

– Utifrån det samarbetet har vi fått lämna in teckningar som visar hur barnen tänker kring platsen, berättar Lena H Malmer, rektor för förskolorna Råsebäck i Hultsfred och Ekbacken i Vena.

En blomlåda var

I veckan var det dags att skrida till verket. Varje förskola fick en blomlåda som man fick designa utifrån vad man önskade ha i den.

– Idag är det dessutom förskolans dag, så det passade bra att barnen fått vara här idag för att ställa i ordning inför invigningen som är den 19 maj.

Vad tänker du kring att ni fått den här möjligheten?

– Jag tycker det är bra att barnen får ta plats i det offentliga rummet, som ofta hamnar på de vuxna. Jag har också en tro, att om barnen får vara med på det här sättet skapar de en relation med platser och blir på så sätt rädda om den, säger Lena H Malmer.

Unga designers

Det var många små, unga designers på gatan som pysslade, lekte och hade roligt. För musikunderhållningen svarade Micke Lång. Och det var särskilt en sak som var bäst, enligt kompisarna på Råsebäcks förskola i Hultsfred.

– Vindsnurrorna!!!!! De var allra roligast, sa Vera och alla andra höll med.

Förskollärare Felicia Hammarberg lyfte fram samarbetet som väldigt positivt.

– Jätteroligt att flera förskolor får samarbeta. Vi har jobbat på olika enheter och så får vi mötas i en tillställning med stort firande. Det är kul att se, tyckte Felicia Hammarberg på Råsebäcks förskola som var där med 40-talet barn från två enheter.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt