Annons:

Ny statistik i dag: Sjunkande livsmedelspriser bromsar in inflationen

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Ny statistik i dag: Sjunkande livsmedelspriser bromsar in inflationen

Inflationen i Sverige saktar in mer än vad analytikerna förväntat. Enligt måttet KPI landade siffran på 10,5 procent i april, en minskning från mars då den var 10,6 procent.
– Livsmedelspriserna sjönk för första gången sedan november 2021, vilket bidrog till att inflationstakten gick ned i april, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Annons:

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjunker för första gången sedan hösten 2021, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI) för april.

– Senaste gången priserna på livsmedel och alkoholfria drycker gick ner var i november 2021. Därefter gick priserna upp med över 25 procent innan det nu kom en vändning nedåt, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

– De största prisnedgångarna vi ser i april är för grönsaker och frukt, som minskat med 5,4 respektive 3,9 procent sedan i mars. Till exempel har gurkor blivit drygt 31 procent billigare, säger Carl Mårtensson.

Inflationstakten sjönk

Inflationstakten enligt KPI var 10,5 procent i april 2023, en minskning från mars då den var 10,6 procent. Månadsförändringen från mars till april var 0,5 procent enligt KPI. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta, där ränteeffekter tagits bort) var 7,6 procent i april. För mars var den siffran 8,0 procent.

KPI ökade med 0,5 procent från mars till april. Under motsvarande period föregående år ökade priserna med 0,6 procent.

SCB uppger att hyreshöjningar för hyresrätter samt höjda räntekostnader för både bostadsrätter och för egnahem bidrog till ökade boendekostnader. De ökade boendekostnaderna motverkades till viss del av lägre elpriser i april.

Även transportpriserna ökade, där det var transporttjänster såsom utrikes flygresor som bidrog mest. Det var en återgång för priserna på böcker efter årets bokrea. Likaså var det prishöjningar på paketresor.

Prisuppgångarna motverkades alltså av lägre livsmedelspriser i april, där det framför allt var priserna på grönsaker och frukt som sjönk.

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt