Annons:

  • Så ser planen ut för stationsområdet – se många bilder här

    Vattenspel, en öppen aktivitetsyta med klippt gräsmatta för förslagsvis yogapass eller brännboll, väderskydd och ängsbeklädda kullar är något av det som ligger med i gestaltningsbeskrivningen. Foto: Hultsfreds kommun

  • Så ser planen ut för stationsområdet – se många bilder här

    Foto: Hultsfreds kommun

  • Så ser planen ut för stationsområdet – se många bilder här

    Det är stora förändringar på gång med det idag asfalterade busstorget vid stationen. Foto: Lotta Madestam

  • Så ser planen ut för stationsområdet – se många bilder här

    Foto: Hultsfreds kommun

  • Så ser planen ut för stationsområdet – se många bilder här

    Foto: Hultsfreds kommun

  • Så ser planen ut för stationsområdet – se många bilder här

    Foto: Hultsfreds kommun

Så ser planen ut för stationsområdet – se många bilder här

Stationsområdet ska få sig ett rejält ansiktslyft är tanken, när busshållplatserna flyttas till Parkleden och dagens stora asfaltsyta blir park. Nu ligger en gestaltningsbeskrivning klar.

Annons:

Vattenspel, en öppen aktivitetsyta med klippt gräsmatta för förslagsvis yogapass eller brännboll, väderskydd och ängsbeklädda kullar som ska locka besökarna att stanna upp och njuta av Hulingen sommartid och åka pulka vintertid. 

På kullen går en tillgänglighetsanpassad stig i stenmjöl. På toppen av kullen finns en ram som lockar besökaren till att stanna upp och njuta av utsikten över sjön Hulingen. På vintern kan kullarna använ- das för pulkaåkning eller andra vinterlekar. Söder om boulebanan i Köpingsparken skapas en omsluten, öppen aktivitetsyta med klippt gräsmatta. Här kan yogapass, brännboll eller andra aktiviteter som kräver öppen yta hållas.

Sista etappen

Ja, det är stora förändringar på gång med det idag asfalterade busstorget vid stationen, som är tänkt att flätas samman med Köpingsparken.

– Det här är sista etappen för Hultsfred Makover, där stationsområdet blir sista delen i det iordninggjorda stråket från Sågdammen och hit, säger Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK.

Flytta busstrafiken

En del i projektet är att flytta ut bussarna till vägen och göra trafiken mer anpassad, så de kommer åt rätt håll direkt.

Det skapar utrymme att göra något vackert av busstorget.

– Som det ser ut idag är det inte jätteinbjudande när man kommer av tåget och ser busstorget. Det skymmer ju Köpingsparken och KLT har själv sagt att man inte behöver den stora yta som är idag.

Beskrivs av konsultfirman

Så här långt är alltså gestaltningsbeskrivningen klar.

Så här beskrivs det färdiga resultatet av konsultfiman som tagit fram gestaltningsförslaget åt kommunen:

”När besökaren anländer till Stationstorget från Köpingsparken är det första de möts av ett lekfullt vattenspel mellan två rumskapande kullar. Efter vattenspelet öppnar torgytan upp sig och besökaren guidas mot busshållplatser och stationshuset mellan vackra planteringar. På kanterna av planteringsbäddarna finns sittplatser där de kan njuta av solen i väntan på bussen.”

"Rätt stort område"

Så här långt finns det dock inga pengar avsatta i budget för satsningen. Tanken var att man skulle börja projektera redan i år och utföra det nästa år. 

– Kommunen ska ju spara en del pengar på grund av det kostnadsläge som är nu. Gör vi allt helt och hållet som beskrivningen säger ligger kostnaden på 15-20 miljoner kronor. Då är det allt inräknat från trafik och park till plattsättning kring själva stationshuset, så det är ett rätt stort område.

När kan det här bli verklighet?

– Vi hoppas få göra projektet i sin helhet. Så det ligger kanske kring år 2025-2026, om vi får göra det. Skjuts det fram ännu mer går vi kanske in och gör vissa åtgärder, som att flytta ut bussarna, river det som är idag och gör grönyta så länge. Det vill säga själva trafikdelen, så följer vi ändå gestaltningsbeskrivningen, så kanske vi får vänta och göra det andra sedan.

Fakta

Stycken ur gestalningsbeskrivningen:

”Den större kullen har gradänger med planteringar, stigar, sittplatser och trappor. Den bildar en naturlig övergång mellan torgets hårdgjorda och urbana uttryck mot parkens vildare och mjukare karaktär. Uppe på kullen är det utsikt över sjön och gradängernas breda granitkanter erbjuder spontana sittplatser för den som vill njuta av sikten. Utsiktmöjligheterna förstärks av en ram som riktas ut mot sjön Hulingen. Ramen är ett lekfullt inslag och blir ett blickfång för de som rör sig såväl på kullen, i parken som på torget.”

”Från Trädtorget till Köpingsparken går gångstråket genom en björksal. Trädrummet bidrar till att skärma av stationsparken mot parkeringen och ger en dynamisk upplevelse längs gångstråket."

”Under krontaket på Trädtorget finns sittplatser, där solen sirlar ner genom lövverket. Besökare får en känsla av en ombonad och cafélik plats. En stjärnhimmel av ljuslyktor lyser upp området och skapar trivsel på kvällstid. Trädtorget är strategiskt beläget mittemot verksamheter där besökaren kan köpa en glass eller kopp en kaffe som kan avnjutas under trädkronorna.”

”Runt parkeringen anläggs en ängsplantering som ger en naturlig övergång mot parken öster om parkering. Längs Oskarsgatan går en trädrad som ramar in och skärmar av parkeringen från gaturummet. En gångstig mellan parkeringen och trädtorget gör det lätt att ta sig mellan parkeringen och stationsområdet."

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt