Annons:

Snart stänger veterinären i Vimmerby – listar tre tips att tänka på

Annelie Pettersson på Distriktsveterinärerna i Vimmerby tillsammans med jaktlabradoren Clara. Foto: Privat

Snart stänger veterinären i Vimmerby – listar tre tips att tänka på

Tre av fyra veckor är gångna, snart semesterstänger Distriktsveterinärerna i Vimmerby. Då går ansvaret över till Västerviksstationen.
– Att vi har öppet varsin period gör att vi har en hyfsad verksamhet på smådjurssidan, men vi måste säga nej till djur dagligen som vi inte kan ta emot.

Annons:

Det säger Annelie Pettersson, legitimerad djursjukskötare och teamledare.

Det är första sommaren som Vimmerby och Västervik har ett samarbete av det här slaget, där stationerna håller stängt växelvis, Västervik veckorna 26-29 och Vimmerby 30-33.

– Så hänvisar vi smådjurskunderna oss emellan. Vi tvingas också hålla stängt mellan klockan 22-08, så nattetid är det ingen veterinär i beredskap under åtta veckor, säger Annelie Pettersson.

Skälet är en omfattande personalbrist som märks inte bara här, utan i landet i stort.

– Samtidigt som det strömmar till folk under semestern. Eftersom vi har gott om turister i våra båda regioner så tillkommer det också en massa djur som följer med.

Inte lyckats fylla vakanserna

Veterinärstationen i Vimmerby har tre veterinärer och fem djursjukskötare och djurvårdare anställda, alla inte heltid. Under hela våren har man sökt efter fler veterinärer utan att få en enda sökande.

– Så de här åtta semesterveckorna har vi i stort sett två personer som går beredskap varannan dag och då kan man inte gå dygnet runt, säger hon. Vi måste verkligen vara rädda om våra veterinärer och inte köra slut på dem under sommaren, för då orkar de inte i höst.

Hur har det gått hittills, de här tre första veckorna?

– Vi tycker väl ändå att det gått ganska bra. Förra året, när vi hade öppet båda, hade vi väldigt svårt att få till en bra smådjursverksamhet, det blev väldigt haltande. I år tycker vi att vi fått till det betydligt bättre på den mottagning som är öppen. På beskostnad av att man kanske behöver åka en bit.

”Säger nej dagligen”

Man har dessutom försökt utöka antalet akuttider, så i stort sett prioriteras bara de akut sjuka djuren.

– Men det räcker naturligtvis inte till, vi måste begränsa oss och måste säga nej till djur dagligen som vi inte kan ta emot. Det finns en begränsning i hur mycket en person kan hinna med helt enkelt.

För att kunna erbjuda samma verksamheten under sommaren, som den man har övriga året, skulle det behövas fyra veterinärer till sammantaget på de båda stationerna.

– Det skulle vara optimalt, då tror jag vi skulle lyckas hålla jouren dygnet runt. Det vore ett drömscenario, säger Annelie Pettersson som ombeds skicka med några tips till djurägare:

* Det är jättebra att vara förberedd på att saker och ting kan hända. Gärna ha en lista med telefonnummer och öppettider. Så man vet vem man ska ringa när på dygnet, om man får nej här.

* Vänta inte tills det verkligen är jätteakut och illa, utan ta tag i saken direkt.

* Jag skull också vilja vädja till folk att vara snäll mot sin veterinär. Det är inte så att vi tycker det är kul att säga nej, utan vi tvingas till det, så man accepterar det och inte blir upprörd.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt