Annons:

  • Målillabor oroade sig för skogen: nu är arbetet klart –

    Sveaskog är klar med avverkningen av skogen i anslutning till sanatoriet i Målilla. Foto: Lotta Madestam

  • Målillabor oroade sig för skogen: nu är arbetet klart –

    Sveaskog kände till att det finns omtyckta promenadstråk, som man säger sig tagit extra hänsyn till vid avverkningen. Foto: Lotta Madestam

  • Målillabor oroade sig för skogen: nu är arbetet klart –

    Informationen om avverkningen gjorde Målillabor oroliga. Man befarade att det så omtyckta skogsområdet med välanvända promenadstråk skulle förstöras. Foto: Lotta Madestam

  • Målillabor oroade sig för skogen: nu är arbetet klart –

    Sammanlagt fem områden, totalt 15,5 hektar har avverkats på tre olika sätt. Foto: Lotta Madestam

Målillabor oroade sig för skogen: nu är arbetet klart – "Tagit extra hänsyn"

Sveaskogs planerade avverkning av skogen vid sanatoriet oroade en del. Flera Målillabor befarade att omtyckta promenadstråk skulle förstöras.
– Vi kände till att många vistas här och har tagit extra hänsyn till det, säger Gustav Nord, regionchef Götaland.

Annons:

Sveaskog har satt upp skyltar som informerar om att det är en avverkning på gång. Aktuell skog är den i anslutning till sanatoriet i Målillas utkant.

– Vi är färdiga nu med sammanlagt fem områden. Totalt rör det sig om 15,5 hektar, säger Gustav Nord och berättar vidare om arbetet.

Tre olika typer

Det rör sig om tre olika avverkningstyper. Dels har man varit inne på två ställen och gjort det Sveaskog kallar naturvårdande skötsel, där man gjort åtgärder på starka naturvärden.

– Vi har glesat ut lite inväxande gran i ett lovskogsplanerat område och även i ett område med tall för naturvårdens skull, säger Gustav Nord.

Man har också föryngringsavverkat på tre områden där man ställt fröträd, så där är det inte helt kalt utan det är träd kvar på ytan.

På det tredje och sista området har man föryngringsavverkat traditionellt, där är det inte så mycket träd kvar.

– Det var dags, den här avverkningen låg i vår tidsplan.

Väckte oro i Målilla

Informationsskyltarna om avverkning väckte en del oro i Målilla. Man befarade att det så omtyckta skogsområdet, som används flitigt för promenader och rekreation, skulle förstöras.

– Vi har faktiskt inte fått några reaktioner till oss. Vi var ändå i kontakt med närboende i samband med att vi planerade de här åtgärderna förra våren. Det är ingen som återkopplat med sin oro till oss.

”Tagit extra hänsyn”

Sveaskog kände till att det gick väl använda promenadstråk genom området och säger sig ha tagit extra hänsyn till det.

– Vi ser bland annat till så det inte hamnar ris på gångstigarna och så försöker vi också förlägga där man kör med maskinerna, så man inte kör över gångstigarna på så många ställen utan att det är fortsatt bekvämt att gå där. Det gör vi alltid när det finns promenadstråk eller stigar i områden som ska avverkas. Det är inte helt ovanligt när det närmar sig samhällen som här, säger Gustav Nord.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt