Annons:

  • Valde att testa nytt koncept vid bygge – då ska fastigheten stå klar

    Här ska den nya brandstationen byggas. Hultsfreds kommun testar nytt och låter ett fastighetsbolag bygga nya brandstationen i Rosenfors – och hyr den i 25 år. Foto: Lotta Madestam

  • Valde att testa nytt koncept vid bygge – då ska fastigheten stå klar

    Så här kommer den nya brandstationen se ut. Novum Samhällsfastigheter lämnade in bygglovsansökan i fredags.

  • Valde att testa nytt koncept vid bygge – då ska fastigheten stå klar

    Brandstationen byggs på fastigheten Stora Aby 2:54, med utfartsväg via Tvetavägen och Häradsvägen ut på södra utfarten till riksvägen.

Valde att testa nytt koncept vid bygge – då ska fastigheten stå klar

Hultsfreds kommun testar nytt och låter ett fastighetsbolag bygga nya brandstationen i Rosenfors – och hyr den i 25 år. Nu har bygglovsansökan lämnats in.
– Det är den första brandstationen vi bygger, säger Martin Andersson, projektutvecklingschef.

Annons:

Efter en så kallad hyresvärdsupphandling stod det klart att det blir Helsingborgsbaserade företaget Novum Samhällsfastigheter som får bygga den nya brandstationen som ska användas gemensamt av deltidsstyrkorna i Målilla och Mörlunda. 

Vinnande anbud låg på 61,7 miljoner kronor, vilket omfattar allt från byggnation till hyra i 25 år, underhåll, uppvärmning och övriga driftskostnader inräknat. 

– Det är jättekul, det är ett spännande projekt. Det är den första brandstationen vi bygger och dialogen har så här långt varit jättebra. Så det ska bli kul att jobba tillsammans med kommunen, med oss som långsiktig ägare och förvaltare av fastigheten, säger Martin Andersson.

Skickat in bygglovsansökan

I fredags lämnades bygglovsansökan in till Hultsfreds kommun. Martin Andersson berättar mer om byggnaden.

– Det blir en byggnad i två delar som sitter ihop, med en lite högre del där vi har vagnhallen där det kommer finnas tre fordon. Där till är det en administrativ del med kontor, omklädningsrum, larmbord och där blir det också gym, en liten personalmatsal och lite utbildningslokaler.

Byggstart till våren

Brandstationen ska byggas på mark som Novum köpt av kommunen för 325 000 kronor. Tanken var att bygget skulle gått i gång runt årsskiftet. Det har blivit lite fördröjt av olika anledningar.

– Så snart vi har bygglovet kommer vi starta detaljprojekteringen, så det är en liten bit kvar till byggstart som vi hoppas kan bli någon gång i maj, säger Martin Andersson, som beräknar att brandstationen ska stå klar till sommaren 2025.

Nytt koncept för kommunen

Det här är ett helt nytt koncept för Hultsfreds kommun, att låta ett företag bygga och hyra ut byggnaden. Beslutet föregicks av omfattande diskussioner innan det klubbades i kommunstyrelsen.

– Normalt brukar vi bygga i egen regi, nu ville vi testa det här sättet att upphandla en byggnad och få in fler aktörer som kan driva verksamhet i vår kommun, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Vad är fördelen?

– Att vi vet en fast kostnad under 25 år. Novum har en flexibilitet, det är de själva som kan hitta sätt att bygga bra och effektivt, normalt kommer vi med detaljerade ritningar. Nu har de möjlighet att hitta andra lösningar som fyller de funktioner vi behöver, använda sig av andra material och så vidare. Förhoppningsvis är det ett sätt att kunna sänka byggkostnaderna, vilket varit ett bärande motiv när vi gått in i det här.

Ser du några nackdelar?

– Nej, vi ser inga direkta nackdelar, utan det blir ett komplement till vårt övriga sätt att ha fastigheter, säger Rosander.

Brandstationer kommer byggas av Dynacon som bygger särskilda boendet Aspedalsgatan i Hultsfred.

– Det har varit en lång process, men vi upplever att alla är med på detta, från deltidsbrandmännen till räddningschef. Förhoppningsvis blir det en förstärkning av resurserna totalt, när fler kan bli tillgängliga. Det är inte lätt att rekrytera deltidsbrandmän i framtiden till två stationer, då är vår förhoppning att en modernare station som man kan nå både från Målilla och Mörlunda inom rimlig tid ska säkerställa räddningstjänsten på de båda orterna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt